Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Emlékmű tiszteleg a városunkban szolgált katonák előtt

2022.05.14

Katonai tiszteletadás mellett az egykori Táncsics laktanya területén, a Dr. Fejes András Sport- és Rendezvénycsarnok mellett avatták fel azt az emlékművet, amely az egykoron Gyöngyösön szolgált katonáknak állít emléket.
Az emlékmű Gyöngyös Város Önkormányzatának elhatározásából, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, a Bajtársi Egyesület Országos Szövetsége, a Honvéd Szakszervezet, A Honvéd Kulturális Egyesület, a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület és a Helyőrségi Nyugállományúak Klubja támogatásával valósult meg.
Az ünnepélyes avatáson Hiesz György polgármester, aki egykor a 85. Páncélos és Gépjármű Technikai Javítóműhely katonája volt, felidézte a katonák szerepét Gyöngyös életében és a laktanya történetét. Mint mondta korábban ugyan nem volt állandó helyőrség a városban, de hosszabb rövidebb időre mindig megjelentek a katonák, állandó katonai jelenlét pedig a laktanya 1893-as megépítését követően volt. A laktanya a Táncsics elnevezést csak 1945-ben kapta meg. A városvezető szólt arról is, hogy I. világháború során nagyon sok katonát vezényeltek el a városból, azonban az itt maradt egyenruhásoknak jelentős szerepe volt a nagy tűzvész során, hiszen részt vettek a kármentésben- és elhárításban.
Hiesz György beszélt arról is, hogy a gyöngyösi honvédség 1970-ben élte fénykorát, az itteni hadosztályhoz ugyanis több település is tartozott, a befogadóképessége pedig meghaladta a 2500 főt. Majd a reformokat követően, először a hadosztály szűnt meg, majd 1991-től az állandó katonai jelenlét is. Az egykor nyüzsgő Táncsi laktanya pedig elcsendesült.
Sokáig igyekeztek értékesíteni, mindhiába, végül 2006-ban a város visszakapta az egykori laktanya egy részét. Hosszútávú terveket dolgozott ki, melyek fokozatosan valósulnak meg. Az elmúlt több, mint tíz évben az egykori lovarda helyén megépült a városi sportcsarnok, helyet kapott egy nagyméretű műfüves pálya és megépült a tűzoltó laktanya is.
Azonban a beruházások itt nem álltak meg. Egy labdajátékokra alkalmas edzőcsarnok épül öltözőkkel, a valamikori gyengélkedő helyén megvalósul egy aktív ház, sportmúzeum, rekreációs, gyógyító helységekkel és szintén az egykori laktanya területén jelenleg még üresen álló épületből lakásokat alakítanak ki.
A laktanya civil célokra történő átalakításával teljesen eltűnik az, ami arra emlékeztetne, hogy itt egykor honvédség, helyőrség működött, így a most avatott emlékmű hívja fel a figyelmet, hogy Gyöngyösön 220 évig aktív katonaság volt.

Forrás: gyongyos.hu
és Facebook

 

A mappában található képek előnézete Emlékmű tiszteleg a városunkban szolgált katonák előtt