Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Első kézből a magyar honvédség jelenéről és jövőjéről

2021.09.30

Történelmi léptékű fejlesztés történik a Magyar Honvédségben, ennek részletei, folyamata, a technikai eszközbeszerzés, rendszerbeállítás bennünket – volt aktív katonákat – természetesen érdekel. Sőt a miniszter úr még számít is a nyugdíjas katonák tapasztalataira, ezzel kapcsolatosan véleménycserére néhány központi rendezvényre meghívást is kaptunk. Egyesületünk szép számmal vett részt az augusztusi repülőnapon is, melyen már láthattuk az eddigi eredményeket a haderő fejlesztés technikai területén.
A Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület már ez év tavaszán tervezett előadást e témában, melyet a járványhelyzet miatt csak szeptember 30-án lehetett megtartani. Baráth István vezérőrnagy a MHP törzsfőnök támogató helyettese szívesen jött Ceglédre, felidézte a negyed századdal korábbi emlékeket, amikor itt szolgált néhány évig. Érdeklődéssel hallgattuk előadását, melynek bevezetőjében röviden szólt az elmúlt évtizedekben megvalósult képesség csökkenésről, napjaink kihívásairól, melyekre eltökélt válaszként indult be a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program.

210930_dozsa.jpg

Az egyesület tagjai aktív szolgálatuk idején számos alkalommal átélték egy-egy új technika rendszerbeállításának szépségeit, nehézségeit, de sajnos az esetenkénti fejlesztés mellett gyakran a leépítés, kivonás, szervezet és létszámcsökkenés volt a meghatározó. Az előadásból kiderült számunkra hogy a helyzet most más, amiről a vetített képek, grafikonok meggyőztek bennünket. Láthattuk, hogy a technikai fejlesztések nagy része már szerződéssel megkötött, aláírt állapotú, számos részénél már a beszállítás is folyamatban van.
A korábbiaktól eltérően a nagy méretek mellett az átgondolt előkészítés és a vele párosuló tudatosság érzékelhető a mostani haderő fejlesztés során, ami érinti a légierő és a szárazföldi haderőnem valamennyi területét, de megújul a logisztikai és a vezetési rendszer is. A rövid és hosszabb távú célok között szerepel a katonák egyéni harcászati felszerelésének korszerűsítése is, hallottuk a tábornok úr előadásában.
A honvédelmi és haderőfejlesztési program fontos jellemzője még egyrészt hogy az emberi tényező továbbra is a meghatározó. Ebben a 20 000 fős létszámmal tervezett önkéntes tartalékos állomány toborzása és rendszeres kiképzése lesz új minőségi tényező. Másrészt a hazai védelmi ipar széleskörű fejlesztése kerül előtérbe, aminek gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása is jelentős lesz.
A nyugdíjas tagjaink téma iránti érdeklődését hozzászólásokkal és számos kérdés feltevésével bizonyították, melyre Baráth vezérőrnagy úr készséggel válaszolt és ígéretet kaptunk a haderőfejlesztés későbbi időszakainak, eredményeinek bemutatására is.

 

Koroknay Csaba ny. alezredes
Fotó: Karmacsi László ny. százados