Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ejtőernyős honvédelmi öttusa 2017. április 5-6. Szolnok

2017.04.06

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete 2017-ben negyedszer rendezte meg az Ejtőernyős honvédelmi öttusa versenyt Szolnokon, az MH 86. Helikopter bázis területén. A verseny fő védnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, fő szervezője Szabovik Zoltán István nyugállományú alezredes, az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének elnöke volt.
A rendezvény célja az általános iskola 5-8. osztályos és középiskolás tanulók honvédelmi nevelése, a katonai pálya megismertetése, az ejtőernyős utánpótlás biztosítása, valamint önkéntes tartalékosok toborzása volt.
A versenyszámok: úszás, légpuska lövészet, kézigránát célba dobás, tájékozódási futás, katonai ejtőernyőzés története és ejtőernyős alapismeretek voltak.
A kilenc település 59 versenyzőjét és kísérőiket, valamint a szervezőket nem igazán fogadta kegyeibe az időjárás. Az ünnepélyes megnyitó és a versenynap fele kisebb, nagyobb intenzitású esőben, néha megerősödő szélben folyt. Emiatt sajnálatos módon a programban meghirdetett ejtőernyős bemutató is elmaradt. Mire az eredményhirdetéshez és díjkiosztáshoz a csapatok felsorakoztak, a jó kedvhez megjött a jó idő is, kisütött a nap.
A katonai ejtőernyőzési hagyományok megőrzése érdekében, a nagy elődök tiszteletére a legjobbaknak járó vándorserlegeket három ejtőernyős legenda, I. korcsoport Kiss Zoltán posztumusz alezredes, II. korcsoport Sáray Bertalan ezredes és III. korcsoport Hüse Károly posztumusz őrnagy családjai ajánlották fel.
A díjakat átadták: Sándor Tamás ezredes, a MH 2. v. Bertalan Árpád különleges rendeltetésű ezred parancsnoka, dr. Boldizsár Gábor ezredes, a MEBSZ elnöke, Dér László nyá. törzszászlós, a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős SE nevében.
A helyezettek átvették megérdemelt díjaikat, de a támogatók (Zrínyi Könyvkiadó, a HM katonasuli program, Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, Honvéd Zrínyi Sport Egyesület) jóvoltából senki sem távozott üres kézzel, minden résztvevőnek jutott ajándék.
A korosztályos egyéni első helyezetteknek külön díjat, kupát adtak át: Vörös László Lajosné nyá. ezredes a BEOSZ alelnöke, Vörös László Lajos nyá. alezredes a Zrínyi Honvéd SE nevében és Boldizsár János a MATASZ JNSZ megyei elnöke. A résztvevő iskolák és a felkészítők részére értékes és hasznos könyvjutalmakat adott át a Magyar ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének elnöke, Dr. Boldizsár Gábor ezredes.

Vörös László Lajos sport ügyvivő

 

A mappában található képek előnézete Ejtőernyős honvédelmi öttusa 2017. április 5-6. Szolnok