Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ejtőernyős és repülős megemlékezés

2022.04.12

Minden év április 12-én a magyar ejtőernyős és repülő társadalom két szomorú eseményre emlékezik: 1941 április 12-én a bevetésre induló harccsoport vezér gépének lezuhanására, valamint Kiss Zoltán ejtőernyős százados 1952 áprilisi kivégzésére.
A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége által több évtizede szervezett megemlékezés - a hagyományokat követve - a Rákoskeresztúri temető 298/301-es parcellájánál kezdődött.

kissz.jpg

Itt emlékeztek meg a koncepciós per után 70 éve kivégzett és ismeretlen helyre temetett Kiss Zoltán posztumusz alezredestől, aki 1938-ban a megalakuláskor és 1948-ban az újrakezdéskor a magyar katonai ernyőzés egyik alapító tagja volt. Kiss Zoltán leszármazottjainak népes családja, a veterán ejtőernyősök és az ejtőernyőzést folytató katonai szervezetek képviselői mellett részt vett Makray Katalin asszony, akinek édesapja Makray Ferenc az ejtőernyős ezred tisztje volt. A koszorúzás után a megemlékezők megtekintették a Zrínyi média által készített Kiss Zoltán életét bemutató dokumentumfilmet. A megemlékezés folytatásaként Petri Károly repülő őrmester sírjánál helyezték el a koszorúkat.

bertalan.jpg

A Fiumei úti sírkert 52-es (Hősök) parcellájában vitéz Bertalan Árpád posztumusz alezredes sírjánál folytatódott a megemlékezés. Itt Félhelyesné Zubonyai Judit, vitéz Bertalan Árpád unokája és Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója is lerótta kegyeletét. A Bertalan Árpád nevét viselő 2. különleges rendeltetésű dandár parancsnoka Sánta Gábor ezredes és a 24. Bornemissza Gergely felderítő ezred parancsnoka Hajnal István ezredes is koszorúzott.

farkasret.jpg

A Budapesti megemlékezés sorozat a Farkasréti temetőben zárult, ahol a vezérgép pilótájának és másodpilótájának sírhelyei találhatók. Kovács Dániel Tibor ny. alezredes, az MVRSZ elnökségének tagja mondta a Farkasréti temetőben a rövid megemlékező beszédet. Itt az ejtőernyősök mellett a légierő több alakulatának képviselő is lerótták kegyeletüket. Ezt követően a megemlékezők fejet hajtottak Sáray Bertalan nyugállományú ejtőernyős ezredes sírjánál is, aki szintén az első ejtőernyős alakulat tisztje volt, valamint az 1948-as újrakezdés meghatározó parancsnoka.
A megemlékezés sorozat a délután folyamán a tragédia helyszínén, Veszprém Jutaspusztán zárult, ahol 81 évvel ezelőtt, közvetlenül a felszállás után zuhant le a magyar légierő SM–75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette. A katasztrófában tizenhat ejtőernyős és négy repülős hunyt el.

jutaspuszta.jpg

A Magyar Honvédség, a város, a katonai alakulatok vezetőit követően a BEOSZ és az MVRSZ koszorúját László Attila ny. alezredes, a Nyugat-dunántúli Régió vezetője, és a tragédia egyik áldozatának, Pados Gézának az unokaöccse helyezte el. Az utolsó fotón - balról jobbra - László Attila ny. alezredes, Félhelyesné Zubonyai Judit - Bertalan Árpád unokája, és Bozsóki alezredes az Arrabona ezred parancsnok helyettese látható.

dr. Sipos István ny. r. ezds., elnök
MEBSZ Budapesti Tagszervezet,
a képeket Barabás Pálné és a szerző készítette,
a rendezvényről fotókkal és videóval tudósított a honvedelem.hu.