Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Együttműködési megállapodás Kismartonban

2021.10.30

Eisenstadt (Kismarton) a Burgerlandi Kormányzóság Parlamentjének tanácsterme adott otthont 2021. okóber 30-án a magyar Békefenntartók Bajtársi Egyesülete és a Burgerlandi Békefenntartók Szövetsége között megkötött Együttműködési Megállapodás ünnepélyes aláírására. A 3 főből álló magyar delegációt Varró Ferenc nyugállományú ezredes, az egyesület elnöke vezette. A delegáció tagjai voltak Papp István és Komka Béla nyugállományú alezredesek. Az ünnepélyes eseményen a magyar fél részéről részt vett Hazuga Károly nyugállományú altábornagy a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke, Udvardy Endre és László Attila nyugállományú alezredesek és Nagy Viktor alezredes, Magyarország Bécsi Katonai és Légügyi Attaséja.
Az Osztrák Békefenntartók Országos Szövetségének csoportját Günter Höfler és első helyettese, Bernhard Bair nyugállományú tábornokok vezették, míg az Osztrák Békefenntartók Szövetsége Burgerlandi Csoportjának népes táborát Bernhard Lechenbauer úr irányította.
Az együttműködési megállapodás aláírása a két ország himnuszának meghallgatásával kezdődött, majd a magyar Békefenntartók Bajtársi Egyesületének elnöke méltatta a két ország békefenntartói között több, mint 100 éve kialakult történelmi gyökereket, napjaink közös misszióinak tapasztalatait. Kiemelte a megállapodás azon pontjait, amelyek a szomszédos országok szervezeteivel való együttműködés fontosságáról, a nemzeti hagyományok ápolásról és a fiatalok hazaszeretetre való neveléséről szólnak.
Válaszbeszédében Höfler tábornok úr szintén hangsúlyozta a történelmi hagyományokat és azok ápolásának fontosságát. Az eseményt köszöntötte Verena Dunst asszony, a Burgerlandi Parlament elnöke, aki üdvözölte az együttműködésünket és kifejezte jókívánságait mindkét szervezet tagjainak. Beszédét követően az osztrák szervezet részére csapatzászló adományozására került sor, amelyet a helyi római katolikus és az evangélikus egyház helyi vezetői áldottak meg. Az imádságok és áldások után az elnök asszony átnyújtotta a zászlót a Burgerlandi Békefenntartók Szövetsége elnökének, Berhard Lechenbaure úrnak. Azt követően a csapatzászlóra köszöntő szalagok felkötésére került sor, amelyre a magyar fél részéről Varró Ferenc nyugállományú ezredes tűzte föl a magyar Békefenntartók Bajtársi Egyesületének köszöntő szalagját.
Az eseményt a helyőrség katonazenekarának rézfúvós kamarazenekara programja is színesítette, tette még érdekesebbé.
Az esemény zárszavában Benhard Bair nyugállományú tábornok kifejezte reményét a jövőbeli eredményes munkát illetően és kívánt mindkét szervezet tagjainak jó egészséget és sok sikert!
A rendezvény jelmondata volt:
Találkozni, az a kezdet.
     Együtt élni, már előrelépés.
          Együtt dolgozni, az már eredmény!

Reméljük, hogy a sok jó kívánság és ima egy aktív, gyümölcsöző együttműködés keretében folytatódik majd!

Komka Béla nyá.alezredes

bekefenntartok.jpg