Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Dózsások Szolnokon

2017.05.31

szolnok-kep-1.png

A ceglédi Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület éves tervében – a gazdag és sokszínű programok között – mindig visszatérő esemény a Magyar Honvédség egy-egy katonai szervezetének meglátogatása. A nosztalgia által keltett hiányérzet kiegyenlítésén túl célja az ilyen látogatásoknak, hogy figyelemmel kísérjük a Honvédség fejlődését, szervezeti átalakulását, a feladatrendszer kiszélesedését, a kiképzés új módszereit és nem utolsósorban az új technikai eszközök megismerését.
Ebben az évben május 31-re esett ez a nap, amikor egy autóbuszt megtöltöttek tagjaink és a közeli Szolnok helyőrségben látogattuk meg a MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezredet. Már a katonai szervezet neve is sejteti, hogy az ezred a Magyar Honvédségben egyedi, feladatai különlegesek. Az itt szolgáló katonák, igen sokrétű kiképzésben vesznek részt, hiszen szó szerint „földön - vízben - levegőben” hajtják végre katonai feladataikat. Az ejtőernyős kiképzéstől a szárazföldi harceljárások legspeciálisabb változatán át a búvárok kiképzéséig, felkészítéséig széles a „repertoár”.
A látogatás első mozzanataként Sándor Tamás ezredes, a szervezet parancsnoka tájékoztatott bennünket a katonai szervezet megalakulásának történetéről, az elődökről. Megismertük az ezred rendeltetését, a hazai és külföldi gyakorlatokon elért eredményeket, a sokrétű és gyakori missziós feladatokban elért színvonalas részvétel tapasztalatait.
Következőkben technikai és alegységszintű speciális kiképzési bemutatón vettünk részt. Élmény volt látni a különleges technikai eszközöket, fegyvereket, melyek nagy része csak ennél a katonai szervezetnél van rendszeresítve. A katonák, alegységek magas szintű speciális kiképzettségéről győzték meg Egyesületünk tagjait.

szolnok-kep-2.png

Ebéd után megtekintettük a 2016. évben átadott új Szolnoki RepTár Interaktív Repülőmúzeumot, ahol a II. világháborús és az azt követő évtizedek harci repülő és légvédelmi eszközei méltó helyen látogathatók az érdeklődök számára.
A Tisza-parti városban, a hajdani Indóház területén megvalósult, 218 műtárgyat és mintegy 40 repülőeszközt felvonultató gyűjtemény nemzetközi értelemben is egyedülálló és ezzel Közép-Kelet Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása. Körbejártuk a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhettünk. Az élményünket fokozta, hogy a modern múzeum 4D-s mozijában szimulátorok segítségével kipróbálhattuk, hogy milyen érzés katonai repülőt és helikopterek vezetni.

szolnok-kep-3.png

A gazdag és szép közös program után jó hangulatban tértünk haza.

Koroknay Csaba nyá. alezredes