Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Doni megemlékezés Szentendrén

2020.01.07

1943. január 12. a Doni védelmi vonal áttörésének napja. Erre a szomorú tragikus eseményre emlékeztünk a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub tagjai 2020. január 7-én 15.00 kor éves tervünk alapján, mint már több éven keresztül az Altiszti Akadémián.
Megemlékeztünk azokról az emberekről, hősökről, akik áldozatává váltak annak a pokolnak. A magyar katonákra, a megfagyottakra, a végelgyengülésben összeesettekre, a pergőtűzben odaveszettekre, az elcsigázott, kiéhezett emberi roncsokra, a félelemtől megőrültekre, a nyomtalanul eltűntekre, a soha nem azonosítottakra, a jeltelen sírba bekotortakra mondunk egy imát. Hetvenhét évvel ezelőtt szenvedte el a Magyar Honvédség katonai történetének legtragikusabb napjait. A 2. Magyar Hadsereg katonái hazájuktól több mint kétezer kilométer távolságban, vívták élet-halál harcukat.
A mi feladatunk az emlékezés. Kötelességünk pedig az, hogy ezt adjuk át a fiatalabb nemzedéknek.
Az emlékezést Dr. Szakács Lajos ny. alezredes hadtörténész tartotta. Az előadást a klub elnöke egy ide illő könyv átadásával köszönte meg.

*   *   *

Vasárnap tovább folytatjuk a megemlékezést. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely meghívására a KEMPP kiállítási területein megnyitásra kerülő kiállítások megnyitójára, valamint a Doni Emlékkápolnánál megrendezésre kerülő XXII. Doni Emléktűz Gyújtásra és ökumenikus imára a doni hősökért és áldozatokért.

Babinecz János

 

A mappában található képek előnézete Doni megemlékezés Szentendrén