Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Csapat- és városlátogatás Debrecenben

2022.06.16

Június 16-án a Balasi Egyesület, a Bem- és a Tiszta Égbolt társegyesületek tagjaival együtt látogatást tett az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál.
Ez a laktanya valóságos épület-komplexum, s talán a legnagyobb országunk területén. Elsőként a fő épület lejtős előadótermében egy projektoros vetítéssel egybekötött, nagyon jól felépített közel 1 órás tájékoztatást hallhattunk Takó Zoltán százados úr előadásában a dandár sokrétű feladatairól, a külföldre menő állomány felkészítéséről, a jelenleg használatban lévő fegyver- arzenálról és harcjárművekről, s nem utolsó sorban a dandár történetéről. Nemcsak a nyugállományú katonatársak, hanem mindannyian nagy figyelemmel hallgattuk az igényes előadást a fiatal tiszttől, akiről láttuk, hogy büszkén viseli az egyenruhát. Végül Galló István nyugállományú ezredes egy Balassi plakettet adott át a százados úrnak, aki azt örömmel vette át.
A tájékoztató után Galló István nyá. ezredes és Magócsi Zoltán nyá. ezredes koszorút helyezett el a laktanya névadója, Bocskai István szobránál. Ezután a Csapatmúzeum bejárása várt ránk, amely szintén kellemes meglepetés volt mindnyájunknak. Kozma Mónika honvédelmi alkalmazott, aki a Kulturális Részleg munkatársa és a helyi könyvtár vezetője, közel 1 órán keresztül végigmesélte nekünk az 1848-as szabadságharctól napjainkig közel az egész magyar történelmet. Pisszenés nélkül hallgattuk, akár a kisdiákok, s később a városi séta során megtudtuk, hogy valóban egy lelkes történelem szakos tanárt hallottunk. A csapatmúzeum igen színvonalas anyaggal rendelkezik sok-sok fényképpel és tárgyi relikviával - nem véletlen, hogy gyakran látogatják a helyi diákcsoportok is.
Ezután kicsit megpihentünk és következett a kiadós ebéd, amelyet "szintidőn belül" a felszolgáló személyzet nagyon gyorsan varázsolt elénk.
Ebéd után Csákvári Sándor honvédelmi alkalmazott, a Kulturális Részleg vezetője kísért el bennünket egy városlátogatásra, amelynek első állomása a Hősök Temetője volt. Kifogástalanul rendben tartott sírkertet láttunk, ahol megannyi magyar és főként külhoni hősi halott nyugszik a névre szóló szürke kőkockák alatt immár egymással megbékélve.
Eközben ritka érdekes történeteket hallhattunk ismert hadvezérekről finom humorral is fűszerezve "idegenvezetőnk" jóvoltából, aki szintén helyi kutatója a magyar hadtörténelemnek, de akár színésznek is beválna, olyan tehetséggel kalauzolt bennünket egészen a sírkertben álló pantheonig, amely kitűnő akusztikájának köszönhetően alkalmas lenne akár kisebb zenei rendezvények megtartására is. Kórusunk tagja, Kremsner József ezt be is bizonyította ott helyben egy szép ária tolmácsolásával.
Utoljára még megcsodáltuk a gyönyörű fehér Csonka templomot, valamint az impozáns, híres debreceni Nagytemplomot is.
Emlékezetes, szép kirándulás volt a "szabadság fővárosába", ahol Csokonaitól Adyn és Móriczon keresztül Szabó Magdáig számos ismert nevű magyar honfitársunk tanult öregbítvén hazánk jóhírét a nagyvilágban is.

Nagyné Csizmás Erzsébet

Látogatásunkról beszámolt a Csapatkönyvtár weboldala is.

 

A mappában található képek előnézete Csapat- és városlátogatás Debrecenben