Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

BJBE Közgyűlés

2018.02.28

A Bem József Bajtársi Egyesület 2018. február 28-án tartotta éves közgyűlését. A közgyűlésen megjelent Esküdt Lajos nyá. ezredes, BEOSZ elnökhelyettes, Galló István nyá. ezredes a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöke. Az elfoglaltsága miatt távollévő Kovács Róbert Kőbánya Polgármestere üzenetben kívánt sikereket az Egyesület elnökségének és tagságának a 2018. évi programjainak megvalósításához.
Az Egyesület elnökének beszámolójából megismerhettük az elmúlt év sikereit, eredményeit. Tudni kell, hogy 10 éve a Bem József Bajtársi Egyesület, lakótelepen működő, közérdekű tevékenységet végző, a közösség érdekében, annak szerteágazó igényeit kielégíteni törekvő civil szervezet, mely kitekint a környéken élő honvédségi, és más fegyveres testületben dolgozókra is, helyt ad olyan rendezvények szervezésének, amelyek a kultúrát, a hagyományőrzést, a közművelődést, a szellemi élet szinten-tartását szolgálják minden generáció számára. Tagtársaink szociális helyzetét, egészségi állapotát figyelemmel kísérjük, jogi tanácsokkal segítjük. A tagság létszáma változó, közel 100 fő. Az átlag életkor: 68 év.
A saját programjaink a bonyolult világunkban való eligazodást, a történelem főbb eseményeinek feldolgozását, és fontos kérdésekre adható válaszokat keresését szolgálják. A meghívott előadók által tartott előadások és beszélgetések a hadtörténelem, a szépirodalom, a művészetek területén növelték és növelik az egyesületünk tagságának tájékozottságát és ismereteit. A kulturális programokban helyet adunk az írásnak, az új műveknek, és főleg az élőszónak. Azért, hogy a vers, a széppróza, elhangozzon körünkben, Pap András vezetésével 10. éve „Felolvasó Színház” működik az Egyesületben. Az Egyesületünknek sikeres irodalmi-zenei klubja – a „Gondolatok a könyvtárban” című sorozat.
A sport fontosságát ismerve a lakótelepen élő „szépkorúak” és a gyerekek-fiatalok részére rendszeresen önvédelmi–küzdősport bemutatót szerveztünk. Büki Péter vezetésével a Magyar Budó sport népszerűsítése, a baranta, aikido, thai boksz, K-1, kyokushin karate, közelharc-kézitusa bemutatók nagy sikert arattak. Büki Péter meghívására, jeles mesterek is eljöttek a sport napra, a gyerek nagy örömére. Ilyen találkozóknak szívesen adtunk és adunk helyt a jövőben is. A sportnap második részében gyermek és felnőtt ügyességi vetélkedők voltak. A helyezettek természetesen most is megkapták a kiérdemelt kupákat, érmeket, okleveleket és ajándékokat.
Nagyon fontosnak ítéljük a rendszeres jóga-tornaórákat, ahol a test és a szellem frissülése a fő cél, ami Adamovich Erzsébet vezetésével hat éve sikeresen zajlik.
A közművelődés keretében a saját szervezésű, és a Balassi Bálint BE programjaihoz csatlakozva, kiváló előadásokat hallgattunk meg. Az Egyesület gyakorta rendez zenés összejöveteleket és lehetősége van a kerti partik szervezésére is. Minden évben a Balassi Egyesülettel közösen rendezett kulturális juniálison a Közép-magyarországi Régióban működő Bajtársi Egyesületekből 120 fő vesz részt.
Rendszeres kapcsolatunk van a Kőbányai Önkormányzattal, amely a létfeltételek alapját a klub helység működési feltételeit biztosítja. Széleskörű kapcsolatot tartunk a BEOSZ-szal, azon belül a Balassi Egyesülettel, a Zrínyi - Bolyai nyugdíjas klubbal, a kőbányai Havasi Gyopár Alapítvánnyal, a Körösi Csoma Sándor (Pataki) Művelődési Központtal, a Bem József Általános Iskolával, a Kőbányai Írók és Költők Egyesületével, VMV Varsói Magiszterek Védegyletével, a Bem József Kulturális Egyesülettel és a Budapesti Nyugdíjas Klub Repülő- és légvédelmi valamint hadkiegészítő tagozatával.
A karitatív tevékenységünket szeptember hónapban a könyvek gyűjtésével kezdtük majd ruhagyűjtéssel folytattuk, december hónapban 16 óriás zsáknyi minőségi használt ruhát adtunk át a Kőbányai vöröskereszt szervezetének.
A beszámolókat követő vitában elfogadásra, kiegészítésre került 2018. bőséges program- és rendezvényterve, amelynek fénypontja az április 16-án megrendezésre kerülő 10. éves jubileumi ünnepség lesz.
A Közgyűlésen a BEOSZ elismeréseket Esküdt Lajos nyá. ezredes elnökhelyettes, az első alkalommal átadásra kerülő Bem emlékplaketteket az Egyesület elnöke Koós Gábor nyá. alezredes adta át.

Koós Gábor

 

A mappában található képek előnézete BJBE Közgyűlés