Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Biharban járt a Gáspár András Bajtársi Egyesület

2019.08.03

Határon átnyúló jubileumi megemlékezések Biharban,
a Gáspár András Bajtársi Egyesület (Hatvan) részvételével

2019. augusztus 03-án többszörös jubileumi rendezvényre került sor a romániai Bihar községben a hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület részvételével, az egyesület névadója - Gáspár András honvéd tábornok - születésének 215., halálának 135., és legnagyobb katonasikerének, a hatvani csatának a 170. évfordulója alkalmából.
A rendezvényt a helyi Gáspár András Egyesület szervezte, Csernák Béla nyugállományú lelkész, egyesületi elnök vezetésével.
A megemlékezésen az egyesület mintegy 40 fős küldöttségén kívül, Hatvan várost Komendáné Nagy Márta képviselte. A hatvaniakon kívül jelen voltak még: Nagy Gizella polgármester, Nemes Ferenc alpolgármester, a történelmi egyházak képviselői, a kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a helyi civil szervezetek képviselői is.
Csernák Béla megnyitója után Nagy Gizella polgármester köszöntötte a jelenlevőket, majd Pálos István nagyváradi kanonok szólt a megjelentekhez.
A beszédek után a résztvevők elhelyezték az emlékezés és tisztelet koszorúit a tábornok síremlékénél, melyhez a történelmi hátteret a hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították.
Mivel a magyar Országgyűlés, az erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából, a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította, a megemlékezést követően a résztvevők átvonultak Járni Ferenc kuruc kapitány emléktáblájához.
Az emléktáblánál az egyesület elnöke méltatta a haza szabadságáért életüket áldozók érdemeit és fejezte ki tiszteletét, majd Csernák Béla ismertette az emléktábla történetét.
A beszédek után, az előző megemlékezéshez hasonlóan, a résztvevők koszorúkat helyeztek el az emléktáblánál.
A hivatalos programok után egy közösen elfogyasztott ebéd következett, ami előtt a házigazdák és a vendégek kisebb ajándékokkal köszöntötték egymást. A hatvani egyesület vezetője elmondta, hogy a hármas évforduló alkalmából a 2019. évet az egyesület elnöksége Gáspár András emlékévvé nyilvánította, melynek keretében a tábornok 215. születésnapján egy szobor avatását tervezik, amire előzetesen meghívta a jelenlevőket. A jóízűen elfogyasztott helyi ételek és italok után, meglepetésként, a helyi fiatalok rövid folklórműsor keretében mutatták be mennyire értik és ápolják a magyar hagyományokat.
Délutáni programként a résztvevők az egykori kuruc központ Bihardiószeg községbe látogattak el, ahol Barta László lelkész mutatta be a több száz éves templomot, a körülötte található történelmi emlékeket, és adott rövid ismertetőt a településről. Ezután a felújítás alatt álló Zichy kastély már elkészült szárnyában a vendégek az Érmellék múltját, és a helyiek életét bemutató kiállítást tekintették meg.
A nap végén, mielőtt az anyaországbeli vendégek hazaindultak volna, a helyiekkel közösen hitet tettek arról, hogy folytatják az együttműködést és a nemzeti hagyományok ápolását.
A rendezvény a Miniszterelnökség kezelésében levő Nemzeti Együttműködési Alap, és a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával valósult meg.

logo_hatvan.jpg

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete Biharban járt a Gáspár András Bajtársi Egyesület