Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

BEOSZ KDR szakmai nap, szeptember 24-26.

2021.09.26

Az MH 1. számú KORK Badacsonylábdi Bázisán szeptember 24-én pénteken a beérkezést, regisztrálást és a szállások átvételét követően egy rövid ismerkedés, csoportkép készítés után részletes tájékoztatót tartott Berdó Gábor Károly nyá. százados a BEOSZ KDR vezetője, és Nacsa Ferenc nyá, törzszászlós a BEOSZ FB elnöke a program szervezője, a szakmai napról.
A vacsora előtt bemutatásra került a volt tapolcai 8. Harckocsiezred és Dandár történetét feldolgozó dokumentumfilm 50 percben. https://www.youtube.com/watch?v=1YHjgjeEbBc.
A vacsorát követően, a Balaton partján szabadtéri közösségi sportrendezvényen vehettek részt a vendégek.

csoportkep.jpg

Csoportkép a résztvevőkről.

25-én a szakmai nap keretében a régióhoz tartozó tagegyesületi elnökök, titkárok és gazdasági felelősök részére átfogó tájékoztatást került megtartásra az aktuális számviteli szabályokról, a BEOSZ_ESZK_2021 támogatásról, az önálló egyesületek számviteli és ügyviteli feladataikról, a szigorúan számadásköteles okmányok, kis és nagy értékű tárgyak és eszközök nyilvántartásáról és azok használatáról, kezeléséről. Az adatkezelés és adatvédelem szabályai az egyesületi tagok adatai és a velük való csoportos elektronikus levelezés feltételei is szóba kerültek.
Az önálló jogi személyiséggel rendelkező és a honvédséghez kötődő társadalmi szervezetek törvényben meghatározott tájékoztatási, közzétételi és adóbevallási kötelezettségei is a szakmai nap témakörébe kerültek, ismertetve az aktuális jogszabályi feltételeket.
A MH 6. Hadkiegészítő és Toborzó Központ parancsnoka Soós Gyula alezredes és a MH.15 Hadkiegészítő és Toborzó Iroda Veszprém irodavezetője Csatári Zsanett százados, a BEOSZ tagegyesületei és az iroda közötti együttműködések rendszerét, az egyesületekkel közösen elért eredményeket értékelték, és megbeszélték a további közös feladatokat az érdekvédelem területén.

soos_csatari.jpg

Soós Gyula alezredes és Csatári Zsanett százados

A megjelent tagegyesületi vezetők feleségei Nacsáné Németh Hilda vezetésével egy 5 órát meghaladó, és Balaton – felvidék hegyeit bemutató program keretében, Zalahaláp – Hegy tetejéről megtekinthették a Balatont és a Tanú-hegyeket, ezt követően Zalahaláp község polgármestere Bedő Lajos úr, a hölgyeket meghívta a falu szüreti felvonulására és annak rendezvényeire.

tajekoztato.jpg

Tájékoztató a Zalahalápi-hegy történetéről

zalahalap.jpg

Panoráma kép a Zalahaláp-hegyről

26-án délelőtt a BEOSZ iroda működési és pénzügyi rendjéről, rendszeréről, kapcsolat és az informatikai-levelezés tájékoztatási menetéről, a BEOSZ kommunikációs kapcsolatairól - szakmai helyettesekre lebontva - Magyar Erzsébet a BEOSZ iroda munkatársa tartott tájékoztatást.
A háromnapos napos szakmai nap, de leginkább a 25-én délelőtt és délután megtartott előadások, jogszabályismeretek, ügyviteli törvények és nyilvántartások ismertetése, bemutatása, kivetítése a részvevők körében elismerést váltott ki, amely sok kérdést hozott felszínre. A válaszok, a magyarázatok a törvényi pontokra való hivatkozással sok tévedést és ismerethiányt, vagy rutinból végzett tevékenységet tett helyre.
Végül, de nem utolsósorban miként, és hogyan alakult ki a szakmai nap megtartása, egyben mi indokolta azt, hogy e program megvalósuljon.
Kopasz Jenő nyá. dandártábornok a BEOSZ gazdasági elnökhelyettes felvetése, hogy a BEOSZ tagegyesületeket érintő civil-törvényi szabályozások, a jelenleg 2019 óta folyó támogatások, az ahhoz kapcsolódó elszámolási feltételek, és az hozzá köthető számviteli – ügyviteli szabályok ismereteit a tagegyesületeknek miként lehetne hatékonyan átadni.
Tapolca és környéke Honvéd Bajtársi Egyesület megszervezte a helyet, az időt és a programot, az előadókat hogy az szakmai, kulturális és családi nap is legyen egyben.
A MH 1. számú KORK Badacsonylábdi Bázis parancsnoka Rózsás Ernő zászlós és a személyzet hozzáállása kiváló ellátást és feltételeket biztosított, a program megvalósításához, amit a részvevők nevében ismételten megköszönjük.

Nacsa Ferenc