Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

BEOSZ ÉMR Régiónap a Helikopterbázison

2020.09.09

A BEOSZ Észak-magyarországi Régió hagyományos, évente megrendezett Régiónapját 2020. szeptember 09-én, Szolnokon tartotta meg. A koronavírus okozta nehézségek és korlátozások ellenére a régió egyesületeitől közel 70 fő jelent meg, ami a rendezvény történetében rekord közeli létszámot jelentett. A rendezvénynek az MH 86. Szolnok Helikopterbázis adott otthont, akik igen színvonalas programmal járultak hozzá a sikeres lebonyolításhoz.
A Régiónap a bázis Intézményi Művelődési Otthonában kezdődött, ahol a régióvezető rövid bevezetője után, Dr. Koller József dandártábornok, a bázis parancsnoka és Hazuga Károly nyá. altábornagy, a szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. A bevezető további részében, a rendezésben nyújtott kiemelkedő munkáért és támogatásért, a BEOSZ elnöke elismerést adott át Dr. Koller József dandártábornok bázisparancsnok, Dr. Bali Tamás ezredes parancsnokhelyettes és Gulyás István nyá. zászlós, a Magyar Repülők Bajtársi Egyesülete elnöke részére. Ugyanitt adta a BEOSZ Jubileumi Emlékérmét Fekete István nyá. ezredes, tiszteletbeli régióvezetőnek.
A napi program kezdeteként, Dr. Bali Tamás ezredes a Magyar Honvédségben frissen rendszeresített Airbus H 145 M típusú helikopterekről, a gyakorlati tapasztalatokról tartott tájékoztatót. Az érdeklődést fokozta, hogy a megjelentek között sokan voltak, akik a bázisról vonultak nyugállományba, így módjuk volt összehasonlítani az új eszközt, a régebbi szovjet gyártmányú típusokkal.
Az előadást követően a résztvevők „testközelből” is megismerhették a bázis helikoptereit. A két statikus bemutató helyszínen találkozhattak a rendszeresített repülőeszközökkel, a régebbi MI-8, MI-17, MI-24, valamint az új H 145 M típusokkal, amit hozzáértő személyzet ismertetett. A bemutató során a megjelentek nagy érdeklődéssel „vették birtokba” és próbálták ki az eszközöket.
Természetesen az eszközök képességeit csak kiképzett kezelőszemélyzet tudja megfelelően kihasználni. Az állomány felkészítését szolgálja a harmadik részben bemutatott HCTT szimulátor, azaz a Helikopterszemélyzetek Taktikai Gyakorló Berendezése, amit Gulyás Károly zászlós ismertetett. Ez a rendszer a legmodernebb technológiákat felhasználva, költséghatékonyan biztosítja a helikoptereken alkalmazható harceljárások begyakorlását és készség szintre emelését, de a szimulátorharc egyúttal érdekes játéknak is bizonyult.
A bázison lebonyolított programokkal még nem ért véget a nap. Ebéd után a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum kiállítását tekintették meg a résztvevők. Külön érdekessége volt a programnak, hogy elszállításuk előtt még megtekinthető volt a két II világháborús veterán, a német Messerschmitt és angol ellenfele a Spitfire vadászgép, de a többi bemutatott eszköz is nagy érdeklődést váltott ki.
A nap végén mindenki ismeretekkel és élményekkel gazdagodva vágott neki a hazafelé vezető útnak.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete A BEOSZ ÉMR Régiónap a Helikopterbázison