Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

BEOSZ ÉMR 2018. évi Régiónap Hatvanban

2018.09.21

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Észak-magyarországi Régió 2018. szeptember 21-én Hatvanban tartotta hagyományos Régiónapját. A rendezvényen a Régióhoz tartozó három megye (Jász Nagykun Szolnok, Heves és Nógrád) egyesületeinek képviselői voltak jelen.
A tagszervezetek küldöttei mellett a Régiónapon rész vettek: Horváth Richárd, Hatvan város polgármestere, Sándor András alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője, Esküdt Lajos nyugállományú ezredes, a BEOSZ elnökhelyettese, Vilner Péter nyugállományú ezredes, a BEOSZ alelnöke. A Magyar Honvédség szervezeteit, az MH 86. Szolnok Helikopterbázisról Réz Levente alezredes, az 5. sz. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda Heves megye részéről pedig Holló István őrnagy és Zagyi Tamás törzszászlós képviselték.
A rendezvény Horváth Richárd polgármester köszöntőjével kezdődött, aki visszaemlékezett az egykori hatvani laktanyára és katonaira, és szólt a város és a civil szervezetek, ezen belül a Gáspár András Bajtársi Egyesület közötti jó kapcsolatokról, valamint az együttműködés fontosságáról.
Sándor András alezredes, a résztvevők üdvözlése után, beszélt a társadalmi kapcsolatok szerepéről, a nyugdíjas katonákat tömörítő szervezetek és a HM tárca együttműködéséről.
Esküdt Lajos nyugállományú ezredes a BEOSZ elnöksége nevében köszöntötte a megjelenteket, majd a Gáspár András Bajtársi Egyesületnek huzamosabb időn keresztül nyújtott segítsége és támogatása elismeréséül, a Szövetség elnökének nevében, BEOSZ érmet és oklevelet adott át Horváth Richárd polgármester részére. A régiónap megrendezéséhez nyújtott támogatásáért szintén elismerésben részesülő, Lestyán Balázs alpolgármester, egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott a Régiónapon részt venni, részére azt a régióvezető később adta át.
A köszöntők után előadások következtek, melyek során Esküdt Lajos nyugállományú ezredes, a BEOSZ pályázati rendszerét, Vilner Péter nyugállományú ezredes a Szövetség érdekvédelmi tevékenységét, Zagyi Tamás törzszászlós a Magyar Honvédség nyugállományúakat érintő szociális ellátásának kéréseit ismertette.
Az ismeretek bővítése után, a résztvevők Hatvan várossal ismerkedtek meg.
Megtekintették a Kossuth teret, amit 2017-ben az ország legszebb főterének választottak, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeumot és a Hatvany Lajos Múzeumot. Az utóbbi üzemeltetésében levő Múzeum Serfőzdében megismerhették a sörfőzés folyamatát, és ízelítőt kaptak a hely kézműves ser finomságaiból.
A városnézés alatt a helyi Gáspár András Bajtársi Egyesület jól összeszokott főzőcsapata már javában főzte a hagyományos katonaételt, a babgulyást, amit a résztvevők a helyszínre visszaérkezve jó étvággyal fogyasztottak el.
A Régiónap zárásaként a résztvevők megkoszorúzták az I. világháború áldozatainak emléket állító 101 éves Őrszem szobrot, ahol a régióvezető emlékezett meg az elesettekről.

Kőszegi Ferenc

A Hatvani hírportál több cikkben is megemlékezett a rendezvényről Bajtársak régiónapja, illetve

Otthon érzik magukat Hatvanban a bajtársak címmel.

 

A mappában található képek előnézete BEOSZ ÉMR 2018. évi Régiónap Hatvanban