Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az időjárás is kegyes volt…

2021.12.08

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete éves munkatervében szerepel az évzáró, a "Karácsony előtt, a karácsony jegyében" névre keresztelt rendezvény. A szervezést az elnökség eredetileg a Magyar Honvédség Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ egyik rendezvénytermébe tervezte. Autóbuszt pedig a BEOSZ segítségével a MH LMVIK gépjármű-szolgálata biztosította. Sajnos – a vírushelyzetre való tekintettel, és tagtársaink véleményét is figyelembe véve – a programot módosítani kellett. A zárt térben nem volt igény a tervezett találkozóra. Ekkor jött az ötlet, hogy a tavalyi évhez hasonlóan, szabadban, december 8-án, egy kihelyezett egyesületi nap keretében mégis csak búcsúztassuk el az évet, köszöntsük kerek évfordulós tagtársainkat. Így is történt. Balatonfüreden a tél – időjárás szempontjából – talán legcsodálatosabb napján a „kemény mag” összejött. A kezdés, mint mindig, a gyertyagyújtással indult. Emlékeztünk azon tagtársainkra, akik azért nem tarthattak velünk, mert csatlakoztak az „Égi kötelékhez”. A második gyertyát pedig azon eltávozottakért a gyújtottuk, akik bár egyesületünk tagjai nem voltak, de a katona vagy civil repülő és ejtőernyős társadalom nagy családjához tartoztak. Itt emlékeztünk a majdnem napra pontosan 39 évvel ezelőtt (1982. 12. 06-án) tragédiát szenvedett An–26–os személyzet négy tagjáról.
Ki forró teával, más forralt-borral, volt, aki pálinkával koccintott emlékükre és a jelenlévők egészségére, majd az emléklapok átadása következett. Személyesen átvették: Bíró László, Fapál Ferenc, Szalay Lajos. Azok részére, akik nem tudtak eljönni, az emléklapokat a postás fogja kézbesíteni. Ők pedig: Borsos József, Balogh Imre, Dóra Tibor, Póta László, Kövesy Károlyné, Hegyi Sándor, Tóth Zoltán András, Nagy Miklós Pál, Aschenbrenner Gábor. A névsorból egy valaki hiányzik, Gotthard József. Ő, aki betöltötte a 90. életévét, a születésnapján kapta meg, mert elnökségünk úgy döntött, hogy a 80 év feletti kerek évfordulósok nem az év évgén, hanem a születésnapjukon vegyék át az emléklapot.
A kötetlen beszélgetést az ebéd szakította félbe. A csülkös marhalábszár pörkölt nagy sikert aratott. Köszönetemet fejezem ki, a BEOSZ vezetésének, a MH RKKK és a MH LMVIK parancsnokainak, szolgálati ág vezetőinek, hogy – bár élni nem tudtunk vele - lehetőséget, helyszínt és autóbuszt biztosítottak a rendezvényünk megvalósítására, illetve az oda- és a visszautazásra. Most, pedig beszéljenek a képek, amelyek Gráczki László alkotásai.

vreve_01.jpg

Fent Bíró László (80), lent Fapál Ferenc (65) veszi át az emléklapot.

vreve_02.jpg

 

vreve_03.jpg

Fent Szalay Lajost (65) köszöntöttük, lent a „Kemény mag”.

vreve_04.jpg

Soós Lajos
VREVE elnök