Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az alkalmazkodás után a régi lendülettel folytatják

2021.05.27

A pandémia idején sem tétlenkedett a zalai megyeszékhely egyik legpatinásabb és legnagyobb létszámú, több mint száz tagot számláló nyugdíjas szervezete, a Pro Urbe Díjas Zalaegerszegi Honvédklub. Bár számos népszerű rendezvényükről le kellett mondaniuk, folyamatosan figyelték és értelmezték a lehetőségeket, s a helyzethez alkalmazkodva szervezték tevékenységüket. A veszélyhelyzet enyhülése, a korlátozások feloldása után 2021. május 27-én megtartották idei első elnökségi ülésüket, azzal a feltett szándékkal, hogy rövidesen újra 100 százalékon teljesítenek. A 11 tagú grémium teljes létszámban tanácskozott, s egyhangúan döntött értékelésről és jövőbeni tervekről egyaránt.
Elsőként Németh István ny. honvéd őrnagy, az egyesület elnöke számolt be a legutóbbi elnökségi ülés (2020. október 5.) óta végrehajtott feladatokról. Az év egyik kiemelkedő programja volt az Idősek hónapja rendezvénysorozathoz csatlakozva a zalaegerszegi Ebergényi úti lőtéren a zalai nyugdíjasok számára szervezett Haditorna, amely során az elméleti kérdések megoldása mellett lövészetben, íjászatban, gránátdobásban, dárdahajításban és egyéb ügyességi feladatokban mérte össze képességeit 11 csapat 55 versenyzője. A Honvédklub "megvédte" a mundér becsületét és megnyerte a versenyt. Az Idősek hónapja záró rendezvényén Baksa Istvánné, az elnökség tagja, a klub dalkörének vezetője kiemelkedő munkájáért Elismerő Oklevelet kapott az "Életet az Éveknek" nyugdíjas szövetség Zala megyei elnökétől.
Október 15-én Németh István elnök képviselte a klub tagságát a Nagykanizsai Honvéd Egyesület megalakulásának 50. évfordulóján rendezett ünnepségen és oklevéllel köszönte meg az együttműködésüket. A hagyományokat megtartva a klub képviselői volt Petőfi laktanya előtti emlékparkban október 30-án koszorúzással tisztelegtek halott bajtársaik emléke előtt.
Novemberben a BEOSZ megalakításának 30. évfordulója alkalmából megjelenő kiadványba Szabó László ny. alezredes, az egyesület elnökhelyettese a klub 5 éves történetét foglalta írásba. Az év végén nem maradt el az egyedül élők karácsony előtti felköszöntése és megajándékozása.
Márciusban a költségeikre a HOKOSZ-tól 92 ezer Ft, a BEOSZ-től 50 ezer Ft támogatást kaptak, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város önkormányzata a honvédelemmel kapcsolatos kiadványaival - Zalaegerszegi honvédek a keleti arcvonal mögött; A 47. honvédzászlóalj története - ajándékozta meg a klubot. Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az elnökség javaslatára Farkas Ferencné elnökségi tagot a Honvédelemért Kitüntető Cím III., míg Németh Istvánt elnököt a II. fokozat elismerésben részesítette.
A pandémia miatt taggyűlést nem tudtak tartani, azért az elnökség, élve a jogszabály biztosította felhatalmazással, megtárgyalta és elfogadta a klub 2020.évi beszámolóját.
Az elnökség a nyárra egyelőre csak szabadtéri programokat tervezett. Júniusban vidám csapatépítő tréninget szerveznek Zalaegerszeg keleti erdőségében lévő a csácsi arborétumba, júliusban pedig pincebejárással színesített hegyi túrán látogatják végig klubtársaik szőlőskertjeit. A nyár végén az elnökség újra összeül és értékeli a járvánnyal kapcsolatos helyzetet, s annak megfelelően alakítja majd a rendezvények további sorát. A legfontosabb őszi, téli programok előkészítését viszont már megkezdik, időpontokat foglalnak a szolgáltatóknál a klubrendezvényekre, bálokra, a Katonatalálkozóra, a Haditornára - a konkrétumokról a következő elnökségi ülésen határoznak. Terveik szerint részt vesznek partnereik, társklubjaik rendezvényein, a városi vetélkedőkön, a BEOSZ régiós megmérettetésein is, a Dalkörük pedig készül a Zalaapáti Katonadal fesztiválra. Summa summarum, a Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület bizakodik a közösségi élet mozgalmas folytatásában.

zeghk_elnoksege_800_600.jpg

 

A Zalaegerszegi Honvédklub elnöksége idei első ülésén teljes létszámban és
a tőle megszokott lelkesedéssel és kreativitással tanácskozott

 

 

Kép és szöveg: Fincza Zsuzsa