Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A név, ami összeköt

2017.08.05

Hatvaniak, kecskemétiek Gáspár András honvéd tábornokra emlékeztek Biharban…

A hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület három évvel ezelőtt kezdeményezte névadójához, a Hatvani Csata magyar vezénylő parancsnokához kötődő megemlékezések megtartását. Az akkor még viszonylag szűk körű esemény mára jelentős, több települést és intézményt megmozgató rendezvénnyé fejlődött.
Augusztus 05-én a tábornok halálának évfordulóján szervezett megemlékezésen, már jelen volt az életútjához, és nevéhez köthető, valamennyi intézmény képviselője. Szülővárosát, Kecskemétet, és a Gáspár András Szakgimnáziumot Leviczky Cirill a KSZC főigazgatója, önkormányzati képviselő, és Lassú Gábor kollégiumigazgató, Hatvan városát Molnár József önkormányzati főtanácsadó és a Gáspár András Bajtársi Egyesület népes küldöttsége, a vendéglátó Bihar községet Nagy Gizella polgármester, Nemes Ferenc alpolgármester, Szatmári Gergely Elemér református lelkész valamint a helyi Gáspár András Általános Iskola igazgatónője Popovici Magdolna, és a Gáspár András Hagyományőrző Egyesület elnöke Csernák Béla képviselte.
A koszorúzáson megnyitó beszédében Nagy Gizella polgármester köszöntötte a megjelenteket és kiemelte a civil kezdeményezések fontosságát. Külön hangsúlyozta a hatvani egyesület vezetésének szerepét, és megköszönte az általuk végzett munkát. Megemlékező beszédében Csernák Béla a tábornok tisztességét, elveihez, esküjéhez ragaszkodását, emberi méltóságát emelte ki, amellyel méltán vívta ki mind kora, mind az utókor tiszteletét. A megjelentek elhelyezték a tisztelet és emlékezés koszorúit a síremléknél. A történelmi hátteret a Hatvani Zászlóőrség tagjai biztosították.
A megemlékezést követően a Hatvanból érkezett több mint 40 fős csoport tagjai Csorba Mihály történész-régész vezetésével megtekintették a bihari Ménmarót földvárat. Ez idő alatt a szervezetek vezetői konstruktív megbeszélésen vettek részt az önkormányzat szervezésében, melyen lerakták egy további, hosszú távú együttműködés alapjait, és hitet tettek egy többoldalú együttműködési megállapodás megkötéséről A hivatalos programokat, közös ebéd zárta, ahol a vendégek megismerhették a helyi gasztronómia finomságait és bőségességét. Az étkezés Csernák Béla nyugalmazott lelkész imájával kezdődött és fejeződött.
Molnár József az önkormányzat főtanácsadója Hatvan város, Kőszegi Ferenc elnök a Gáspár András Bajtársi Egyesület, Leviczky Cirill főigazgató Kecskemét város nevében ajándékokkal köszönték meg a vendéglátók szívélyességét és a meleg fogadtatást. Ezután a Magyarországról érkezett vendégek megtekintették a felújított nagyváradi várat, ahol Csernák Béla és Csorba Mihály kalauzolta őket.
A résztvevők a nap végén az sokoldalú programtól és a nagy hőségtől kicsit elcsigázva, de élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodva indultak a hazafelé vezető hosszú útnak.

H. Szabó Sándor

 

A mappában található képek előnézete A név, ami összeköt