Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A nagy barangolás

2019.09.07

A miskolci Helyőrségi Hagyományőrző Egyesület tagjai nem mindennapi eseményre készültek 2019. szeptember 5-én. Huszonnyolc fős kalandra vágyó csapat várta a Centrum mögötti parkolóban a BEOSZ által biztosított katonai autóbusz érkezését, amellyel 3 napos barangolásra indultunk.
Első úti célunk Komárom, ahol a Monostori Erődrendszert látogattuk meg. Itt idegenvezető várta érkezésünket, aki megismertette velünk az Erőd múltját és jelenlegi helyzetét. Erőd századokon át töltött be hadászati és történelmi szerepét. Betekintést nyertünk Komárom város hadászati múltjába és közigazgatási gazdasági szerepébe is. Körbejártuk az Erőd egy részének boltíves építészeti remekeit, különböző funkciót betöltő helységeit, amitől kellemesen elfáradtunk.
Innen, gyalogosan átsétáltunk a Duna felett az Erzsébet hídon Révkomáromba. Itt megismerkedtünk a város szépségével . Megcsodáltuk az Európa Udvar impozáns épületeit és szobrait, a Klapka-tér, Lehár-park, Anglia-park, Megye udvar, Nádor utca, Tiszti-park és udvara (stb.) szépségeit, majd egy hűsítő után visszaindultunk az autóbuszhoz.
Elindultunk Szentendrére a Görgey Artúr Katonai Laktanyába a szállásunk helyére. Itt Esküdt Lajos nyá. ezds. BEOSZ elnökhelyettes úr és a helyi Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub tagjai egy pohár „erősítővel”, zenével-énekkel fogadtak, amitől elszállt a fáradtságunk. A szobák elfoglalása után közös vacsorán vettünk részt egy étteremben ahol beszélgetések, ismerkedések után egyeztettük másnapi programjainkat.
Másnap lőversennyel kezdtük a napot. Ezután Szentendre nevezetességeivel ismerkedtünk. Városnézés után meghívást kaptunk a Dunaparti Bogrács Parti és Kistérségi Találkozóra, ahol a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub finom gulyással, süteménnyel majd ezt követően kulturális műsorral szórakoztattak bennünket. Ekkor került sor a lőverseny értékelésére, érmek átadására a helyezettek részére, melyet Esküdt Lajos elnökhelyettes úr adott át.
A baráti találkozó emlékére egyesületünk emléklapot és emléktáblát kapott. A szíves vendéglátásért a baráti fogadtatásért Czél Ferencné egyesületi elnök mondott köszönetet. Mihály Jánosné egy verssel, a Veres házaspár egy ének számmal vett részt a kulturális programban. Kellemesen eltöltött nap után szálláshelyünkön pihentük ki fáradalmainkat és készültünk fel a következő napra.
Reggel 8 órakor előállt a katonai busz és indultunk következő úti célunk Balatonakarattya felé. Utunk során kitérőt tettünk a Pákozdi Emlékpark megtekintésére, majd koszorút helyeztünk el az emlékmű talapzatán a hősök emlékére.
Tovább folytattuk utunkat a Balatonakarattyára a Honvéd Üdülőbe. A csülök fesztivál forgataga és rotyogó csülök pörköltek illata és az üdülő, valamint a Balaton lenyűgöző szépsége fogadta az ismeretlen látogatókat. Igazi fesztivál hangulat kerített halmába bennünket.
Csoportunk szétszéledve az üdülő területén maga kereste élményeit. Volt, aki a Balaton vizébe áztatta meg lábait, volt aki csónakba szállt és tett egy tiszteletkört, majd elfogyasztottunk egy csülök pörköltet egy pohár kísérővel. Azonban mint minden idő véges, a mi időnk is lejárt. El kellett köszönnünk a szentendrei barátainktól a viszontlátás reményében (ők is a fesztivál látogatói voltak) a Balatontól és a rendezvény vezetőitől.
Távozóban csoportunknál tiszteletét tette Hazuga Károly nyá. altábornagy a BEOSZ elnöke, aki csoportunkkal együtt részt vett az üdülő falán elhelyezett emléktábla koszorúzásán. A megjelentek előtt az Elnök úr szólt arról a lehetőségről, amit a miskolci Helyőrségi Hagyományőrző Egyesület pályázatával elnyert. Reményét fejezte ki, hogy ez a lehetőség a jövőben is folytatódni fog.
Az egyesület nevében Czél Ferencné elnök megköszönte a BEOSZ vezetőségének a kirándulásunk létrejöttéhez nyújtott anyagi és szervezési támogatását, az autóbusz biztosítását térítésmentesen, kiemelve Esküdt Lajos nyá. ezds. BEOSZ elnökhelyettes úr önzetlen segítségét.

Veres Ferenc

 

A mappában található képek előnézete A nagy barangolás