Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A magyarok lovagkirályának tetteire emlékeztek Székesfehérvár katonái

2022.06.27

Ünnepi megemlékezést tartottak a székesfehérvári Prohászka ligetben június 27-én, Szent László Nap alkalmából a lovagkirály szobránál, ahol felidézték a lövészkatonák védőszentjének hazánk érdekében végzett cselekedeteit.
Az MH43.Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred szervezésében, Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar zenei kíséretében lezajlott eseményen Spányi Antal megyéspüspök arról beszélt, a magyar nemzet történelme a katonák történelme is. Mint azt kiemelte, az elmúlt ezer évben számtalanszor volt szükség fegyvert ragadnia katonáinknak, harcolni, küzdeni a nemzetért, az országért. Ilyen volt Szent László is, aki hőseink sorában különleges helyet foglal el, s, aki előtt ellenségeinek is fejet kellett hajtania.
Ember, vitéz és hős volt egyben: tudta kötelességét, vállalta az áldozatot, harcba szállt a gyengékért és ismerte a megbocsátást – hangzott el a megyéspüspök részéről, aki arról is szólt: a katonaember olyan kell legyen, mint Szent László. Minden elé kell helyeznie a nemzet és a haza szeretetét, annak a népnek a szolgálatát, amelynek gyermekei lehetünk. - Vannak olyanok, akik sodródnak kétes erőkkel és a pillanatnyi érdeket előbbre helyezik az ország, a nemzet igazi érdekénél, szükségénél. Őket elfelejtik. Ám nem felejtik a nagyokat a hősöket, az igazakat – zárta gondolatait az egyházi vezető.
Garas László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnökének műveleti helyettese a helyszínen a lovagkirály erényeiről ejtett szólt, akinek az európai és a keresztény magyar kultúrában betöltött szerepe ,,az évszázadok során megkérdőjelezhetetlenné vált”. Szent László – amint arra emlékeztetett – fokozatosan lett népszerű a harcokban való jártassága, bátorsága révén. Személyére, tevékenységére a szomszédos nemzetek is tisztelettel tekintettek és tekintenek a mai napig. Bátorság, lovagiasság, a nők és gyengék felkarolása, vagy a hazáért tett áldozatvállalás miatt tette meg népünk a magyar lövészkatonák védőszentjének – mondta el.
Ahogy arra a tábornok kitért, több harcban, sok ezer katona vonult csatatérre Szent László, segíts! csatakiáltással, a király nevének oltalma alatt. - De, vajon mit üzen Szent László a ma emberének, a jelen katonáinak? Úgy hiszem, elsősorban azt, hogy a nehéz időkben is rendületlenül erősítsék egymást és ne engedjék el a másik kezét – hangsúlyozta a vezérőrnagy, aki beszédében arra is rávilágított, a Szent László-i virtus és a katonák jelenléte lassan ezer éve meghatározza Székesfehérvár arculatát. Az ő virtusát zsinórmértékként használva kell építeni városunkat, keresztény jövőnket, hogy mindezzel a békét biztosítsuk számunkra.
Az eseményen Spányi Antal megyéspüspök és Garas László vezérőrnagy mellett dr. Simon László, a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja; Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője koszorút helyezett el Szent László szobránál. Mellettük a társfegyveres testületek és rendvédelmi szervek, a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek és oktatási intézmények vezetői is képviseltették magukat.

A Székesfehérvár Helyőrségben települt katonai szervezetek vezetői közül a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Székesfehérváron települő Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság /HQ-MND-C/ parancsnoka; Topor István ezredes, a Székesfehérváron települt NATO Erőket Integráló Elem /NFIU/ parancsnoka; Vokla János ezredes, Székesfehérvár Helyőrség és az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka, valamint Miklovich János ezredes, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnoka és Horváth Dávid főhadnagy, a Nemzeti Telepíthető Híradó és Informatikai Század /DCM/szakaszparancsnoka, akik szintén elhelyezték az emlékezés virágait.

Forrás: MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Facebook oldala
megosztva a HOHE Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Tagozata Facebook oldalán
Szöveg: Gyimóthy Levente ha. Fotó: Dömsödi Richárd ha.