Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Küzdelem Napja 2020. Szombathely

2020.01.25

A Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület Hunyadi Mátyás Fekete Serege hagyományőrző csoportja az idén már második alkalommal rendezte meg január 25-én a középkori harcosok küzdelmét bemutató történelmi gálaműsort.
A rendezvénynek az MH 11. KIÉI iroda adott helyet az épületükben. A különféle felszerelésekkel, fegyverzetekkel rendelkező, középkori páncélos nehéz gyalogosok összecsapása a virtuális tér és a valós csataterek helyett, egy erre a különleges alkalomra elkészített és a személyes küzdelmekre kijelölt arénában zajlott.
A szervezők felkérésére 14 harcos fogadta el a meghívást, akik rendelkeztek a megfelelő felszereléssel, fegyverzettel és tudással a küzdelmek végrehajtására. Az ország több helyéről, Budapest, Berettyóújfalu, Győr, Pécs, Siklós, de még Bécs is képviselte magát!
A küzdök profik voltak - rendelkeznek bevonuló zenével is - de az itteni fellépést ingyen vállalták. Lehetőség volt számukra egy évkezdő, indító gyakorlásra és egymás felmérésére.
Alapvető cél volt a hagyományőrzés népszerűsítése, megszerettetése, történelmi ismeretek gyarapítása egy gálaműsor keretében.
Bondár György tartalékos zls., a hagyományőrzők parancsnoka - a rendezvény főszervezője - elmondta, hogy a harcosok között több magyar válogatott is van. A küzdelmeket láttam, az elmondható, hogy harcosok nem kímélték magukat és egymást. A páncélzat biztosan több esetben a későbbiek során javításra szorult!
Ítélet mondónak, bírónak sikerült megnyerniük Radovics Zoltánt, aki nemcsak itthon, hanem külföldön is elismert szaktekintély. Eredmény hirdetés nem történt a közönség tapsa döntötte el, hogy ki lett a győztes. A gyerekekkel is összeálltak egy szabad stílusú mérkőzésre, nagy sikere volt. A végén bemutattak egy 3 a 3 elleni összecsapás-sorozatot, érzékeltetve milyen is lehetett amikor sok harcos küzd egymással a csata során.
A nap folyamán az érdeklődőknek a szünetekben sem kellett unatkozni, mert a szervezők nagyon jó és tartalmas kiegészítő programokról gondoskodtak.
A 11. KIÉI telepítette a toborzó pontját, a 83. Popper Emil Területvédelmi Zászlóalj katonai felszereléseinek, haditechnikai eszközeinek a bemutatását, kipróbálását egész nap végezhették.
Bemutatták a Fekete Sereg harci és társzekereit, tüzérségi eszközeit, fegyvereket, pajzsokat, páncélingeket, akik szerették volna megtehették, hogy azokat ki-, illetve fel is próbálhatták. A fegyverekről részletes tájékoztatást adtak a felkészült korszakismerők.
A gyermekek számára a középkori papírok, írásmódok, pecsételési eljárások és technikák gyakorlatban történő alkalmazása nyújtott elfoglaltságot és nagy örömet.
A büfében a résztvevők fogyaszthattak zsíros kenyeret, teát, szörpöt, kávét, aminek az ára egy mosoly volt! A rendezvény szervezésével, lebonyolításával a küzdők és a rendezvényt látogatók meg voltak elégedve. Sokat tettek a hagyományőrzés népszerűsítése érdekében.
Bondár György úgy fejezte be a gondolatait, hogy szeretnék a rendezvényt városi szintre emelni, az Aréna Savaria-ban egy estét betöltő küzdelmet tudnának szervezni. Az Ő elhívatottságukat és eltökéltségüket ismerem, de a lebonyolításhoz támogatók is kellenek. Sok sikert ehhez is, valamint a 2020. 02. 08-án megtartásra kerülő X. Savaria Katona Bajtársi Találkozó végrehajtásához, melynek szintén ő a főszervezője.

László Attila
régióvezető

 

A mappában található képek előnézete A Küzdelem Napja 2020. Szombathely