Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A katonai ejtőernyős világbajnokságon a magyar csapatnak szurkoltunk

2022.06.25

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége Budapesti Tagszervezetének 11 tagja június 23-án és 24-én a magyar határ közelében lévő Güssingben (Németújvár) megrendezésre került katonai ejtőernyős világbajnokságra látogatott ki. A csoportban többen komoly ejtőernyős múlttal (nemzeti válogatottak, magyar bajnokok, VB résztvevők), ezres, sőt tízezret meghaladó ugrásszámmal rendelkezők is voltak.
A szuroklásra a ráhangolást egy közösen elfogyasztott virslis lecsóval kezdtük egy Szombathelyhez közeli településen, ahol a házigazda korábban katonai újságíró, szerkesztő, szakszervezeti vezető, majd belekóstolt a parlamenti képviselői munkába is. Itt most bennünket kóstoltatott a település és környéke nedűivel. Kuriózum volt, hogy egy 1944-ben a falu közelében kényszer leszállt B-17-es bombázó pilótaülését és eredeti dokumentumokat is meg tudtunk nézni egy helyi hagyományápoló jóvoltából. Természtesen nem maradt ki Törőcsik Mari egykori házának megtekintése sem. (A település önkormányzata éppen aznap döntött arról, hogy utcát nevez el a művésznőről).
Június 23-án rövid mikrobuszozás és egy köszönésből álló „határellenőrzés” után már Ausztriában jártunk és hamarosan megláttuk a dombtetőn álló güssingi várat és az ejtőernyők kupoláit. A célbaugrás helyszíne a Montecuccoli laktanya mögötti gyakorlótéren volt, ahol elvileg a nézőket elkülönítették a versenyzőktől. Először a két magyar bírót pillantottuk meg, és beszélgettünk velük, majd amikor a magyar csapat ugrott, akkor mintegy 20 méterről kiabáltuk a hajrát és szép volt fiúkat. Természtesen megtaláltuk a módját annak, hogy bejussunk az elzárt részre a magyar csapat sátrához és a versenyzőkkel valamint a csapatvezetőkkel beszélgessünk, és közös fényképeket készítsünk. A hivatalos magyar résztvevőkön kívül volt még magyar: a svájci csapat edzője.

220623_a_magyar_birokkal_gussing.jpg
A magyar bírókkal

A büfé sátornál a MEBSZ-es matrica felkerült a hűtőszekrényre, amit a csapos nagyfröccsökkel honorált.
Az időjárás kegyes volt, és így a helikopter folyamatosan tudott felszállni a 25 csapat tagjaival, csak éppen annyira álltak le, hogy tankoljanak. A délután folyamán kultúrprogramot iktattunk be: a város fölé magasodó Batthyány várat és múzeumot tekintettük meg, majd visszatértünk a magyarországi „bázisainkra”.
Június 24-én hasonlóképpen telt a napunk: néztük a csapatok ugrásait, szurkoltunk a magyar fiúknak és búcsú fotókat készítettünk a versenyzőinkkel és bíróinkkal.

220624_munkaban_a_magyar_biro_varnagy_gyula.jpg
Munkában a magyar bíró - Várnagy Gyula
220624_a_magyar_csapat_satranal.jpg
A magyar csapat sátránál

Az osztrák szervezők ezen a napon a Bundesheer technikai eszközeit (fegyvereit, járműveit) mutatták be, valamint volt toborzó sátor is.
A versenyen történő eseményeket egy szinte folyamatosan beszélő kommentátor (mi zajlik éppen, kik ugranak, milyen eredményt értek el stb.) tette „fogyaszthatóvá” a szépszámú laikus közönségnek.
Szintén figyelemre méltó volt az ifjúságról való gondoskodás: az óvodás (!) és iskolás csoportokat katonák kalauzolták, és magyarázták el nekik mi történik.
Hosszú évek óta magyar stílusugró versenyző nem volt, és most az egyik tagja a csapatnak a 67 versenyző között a 17 helyet érte el.
A célbaugrás június 25-én befejeződött, a magyar csapat a 8. lett. A 135 férfi versenyzőből a legjobb magyarok – mivel ketten nyolc ugrásból 11 centiméteres eredménnyel - a 17. helyen végeztek.

cism_es_fai_isc_vezetok_csapatvezetok_a_gussingi_var_elott.jpg
CISM és FAI ISC vezetők és csapatvezetők a güssingi vár előtt

Az eredményeket az ISC Results Centre - 45th CISM World Military Parachuting Championship 2022, Güssing, Austria (worldskydiving.org) weboldalon lehet megtekinteni.
A 2024. évi katonai ejtőernyős világbajnokság megtekintéséhez már nem kell a magyar határt átlépnünk, ugyanis hazánk kapta meg a rendezés jogát.

dr. Sipos István
MEBSZ Budapesti tagszervezet elnök
A fotókat a csoport tagjai készítették