Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Hatvani Csatára emlékeztek

2017.04.02

A tavaszi hadjárat első ütközete volt 1849. április 2-án a Hatvani Csata. A tét nagy volt. Ha nem sikerül feltartóztatni az osztrákokat, és elhitetni velük, hogy a magyar főerőkkel állnak szemben, az egész honvédsereg veszélybe került volna. A Gáspár András vezette VII. derekasan helytállt, és legyőzte elbizakodott császári csapatokat.
A csata 168. évfordulóján, immár hagyományosan, látványos ünnepséggel emlékeztek meg győzelemről Hatvanban.
A rendezvénysorozat délelőtt a Kossuth téren kezdődött, ahol a felsorakozott hagyományőrző csapatokat Horváth Richárd polgármester köszöntötte. A térről a résztvevők a Belvárosi Temetőhöz mentek. A főúton végighaladó felvonulás élén, a városzászló haladt, melyet a hatvani Zászlóőrség tagjai kisérték. A menet ritmusát az mögöttük haladó Obsitos Fúvószenekar adta meg. Látványos egyenruhájukkal, igényes zenéjükkel mind a menet, mind az ünnepség során hozzájárultak azok színvonalához. Őket a város vezetése, és a meghívott vendégek, majd a hagyományőrző csapatok követték.
A szabadságharc hőseinek emlékművénél Horváth Richárd polgármester és Hornyák Gábor hagyományőrző százados szólt a megjelentekhez, majd a városi szervezetek és a meghívott elhelyezték az emlékezés koszorúit.
A programok a Népkertben folytatódtak, melyeknek fénypontja a látványos csatabemutató volt.
A rendezvény szervezésébe bekapcsolódott a csata vezénylő parancsnokának nevét viselő Gáspár András Bajtársi Egyesület is. Meghívásukra a városba érkeztek a Kecskeméti Szakképzési Centrum, benne a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskola képviselői, a romániai Bihar község elöljárói, valamint a bihari Gáspár András Hagyományőrző Egyesület elnöke. A kecskeméti vendégek már szombaton megérkeztek, és megismerkedtek a város nevezetességeivel, akiket Kőszegi Ferenc elnök és Kestler Tamás alelnök kalauzolt el. A résztvevők, a vendégek, és a délutánra már jelentős számúra duzzadt nézősereg is, a hagyományőrzés, a nemzeti múltunk megőrzésének követendő példájaként, elismerőn szóltak a rendezvényről.

H. Szabó Sándor

 

A mappában található képek előnézete A Hatvani Csatára emlékeztek