Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

50 éves a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület

2020.10.02

Október 02-án ünnepeltek a ceglédi nyugdíjas katonák. Az akkor még helyőrségnek méltán nevezhető városban 1970. október 01-én alakult meg az egyesület 28 fővel. Nyugállományú katonák és rendőrök alapították, azzal a céllal, hogy a nyugdíjas katonákat, közalkalmazottakat, összefogja, tartalmas elfoglaltságot nyújtva a megváltozott mindennapokra. Ma 150 taggal már a város egyik legnagyobb létszámú és legtöbb vonzó programot szervező egyesületeként létezik és ebben a régi katonavárosban, lehetőségeiknek megfelelően mindent megtesznek a katonahagyományok megőrzése, ápolása érdekében.
Lukács István ny. alezredes, az egyesület elnöke felidézte a fél évszázad fontosabb eseményeit, megemlékezett a korábbi egyesületi elnökökről. Méltatta a korábbi vezetők és tagság tevékenységét, ahogy a közösséget mindenkor összetartották, programot adtak a nyugdíjas években és gondoskodtak azokról akiknek arra szüksége volt. Az elmondottakból az is kiderült, hogy az egyesület nemcsak a jelen időszakban, hanem megalakulása óta folyamatosan gazdag és változatos rendezvényekkel, közösségi programokkal tette szebbé és gazdagabbá a tagok nyugdíjas éveit, emellett soha nem feledkezett meg a honvédelem ügyének, a hazafiság eszméjének ápolásáról. A visszatekintést hitelesen segítette az „50 ÉV A KÖZÖSSÉG SZOLGÁLATÁBAN” című képekben is gazdag jubileumi kiadvány, melyet emlékül valamennyi egyesületi tag megkapott.
Földi László országgyűlési képviselő köszöntőjében elismerően szólt a civil szervezet munkájáról és azt kérte, hogy az elnökség gondoskodjon arról, hogy legyenek utódok, működjön a szervezet sok éven át, gazdagítsa a város életét, őrizze a katonai hagyományokat.
Az ünnepi közgyűlésen elöljárói köszöntő parancsok felolvasása után elismerések átadása keretében miniszteri szintű kitüntetéseket kapott az egyesület elnöke, Lukács István ny. alezredes és az elnökségi tagok közül Matetits Lajos ny. alezredes és Lakatos István ny. ezredes.
A közgyűlés második felében ünnepi műsorral köszöntötte a tagságot az Ökrös Band Virtuóz Magyar Koncert és Cigányzenekar, valamint Teremi Trixi kiváló tánc- és énektudású színművésznő. Az ünnepség közös vacsorával és késő estig tartó bajtársi beszélgetéssel zárult.

Koroknay Csaba nyá. alezredes

 

A mappában található képek előnézete Jubileumi ünnepség Cegléden