Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

45 évesek lettünk

2016.04.05

A Szentendrei Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub 2016. április 5-én tartotta megalakulásának 45. évfordulója alkalmából Jubileumi Közgyűlését az MH Altiszti Akadémia Kamaratermében.
A rendezvényen jelen voltak a klub tagságán kívül a meghívott vendégeink: Szentendre város polgármestere, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka és munkatársai, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Parancsnoka és munkatársa, a BEOSZ elnöke, régi és jelenlegi régió vezetők, a laktanya volt parancsnokai, támogatóink, nyugdíjas klubok képviselői. A rendezvény elején került sor dr. Benkő Tibor vezérezredes, MH VKF úr hozzánk intézett gondolatainak felolvasására.
A 2006-ban Szentendre város önkormányzatától kapott zászlónkra a BEOSZ elnöke, valamint három honvédségi nyugdíjas egyesület emlékszalag kötésével ismerte el a tevékenységünket.
1971-ben 12 fővel alakult meg a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub, jelenleg 86 tagja van.
45 évvel ezelőtt a Kossuth név választása kötődött az 1967-től Szentendrén működő Kossuth Lajos Katonai Főiskolához. Ünnepségünk kezdete előtt névadónkról megemlékeztünk, az MH AA aulájában található Kossuth mellszobrot megkoszorúztuk és az énekkarunk egy rövid emlékműsorral készült.
2010-ig 4 db díszes kivitelű albumban került megörökítésre addigi történetünk. Mostanában videó felvételekkel örökítjük meg eseményeinket, az erről készült felvételeket klubdélutánokon megnézzük és kiértékeljük, utána eltesszük az utókornak. A Krónikákat, trófeákat, emlékeket, videó felvételeket megőriztük, megőrizzük.
A 45 év alatt számos miniszteri kitüntetést, rendfokozatban előléptetést, elismerő oklevelet és ajándék tárgyat kaptak tagjaink és klubunk.
2007-ben a 35. sorszámú BEOSZ Emlékérem elismerésben részesültünk.
2010-ben Ezüstfény Együttesünk „Szentendre Város Közművélődési Díja” kitüntetésben részesült. 2014-ben a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klubnak ítélte a város Önkormányzata a „Szentendre Város Civil Szervezete” díjat. Ezen alkalomból klubunk emléktárgyakat adott át a meghívott vendégeink részére, akik a klubunkat és aktív tagjainkat viszont jutalmazták. Ebből az alkalomból vehette át Esküdt Lajos alelnök, klubunk vezetőségi tagja a BEOSZ 94. sorszámozott Emlékérmét.
A 45. évfordulón emlékeztünk azokra, akik már nem lehetnek közöttünk. A vezetőség tagjai és egy pár klubtársunk jelenlétében a Járási Hivatal (volt HEMO) falán elhelyezett márványtáblát amit az elhunyt klubtagjainkért állítottunk megkoszorúztuk és megemlékeztünk róluk.
A Nyugdíjas Klub életében a zenének mindig fontos szerepe volt. A 80-as években megalakult a zenekar, majd 1997-ben az első kórus, 12 éve alakult az Ezüstfény Együttes. Programjainkat igyekeztünk a tervezetnek megfelelően megvalósítani. Voltak negyedévente név és születésnapi köszöntők, lőverseny, megemlékezések, koszorúzások, évadzáró, advent, katona nóta katonadal találkozókon részvétel, stb. Az elmúlt években rendszeresen jelen voltunk az MH Altiszti Akadémia, a BEOSZ, Szentendre város rendezvényein, koszorúzásokon, megemlékezéseken.
Szeptember 8-án új kezdeményezésbe kezdtünk. Megrendeztük az első Duna-parti bogrács partit. A sikeren felbuzdulva szeretnénk hagyományt teremteni a rendezvény számára szentendrei és társ honvéd nyugdíjas klubok részvételével.
Külső kapcsolatainkban fontos szerepe van az MH Altiszti Akadémia parancsnokának Bozó Tibor dandártábornok úrnak és munkatársainak, akik segítik és támogatják a nyugdíjas klub, és a vezetőség munkáját. Sok segítséget és támogatást kapunk a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségétől. Elismerik a munkánkat. Támogatják a nyugdíjas katonaszervezetekkel közös programjainkat. Fontos szerepet tölt be az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, hiszen mint nyugdíjasok az ő ellátási körükbe tartozunk. A Szentendrei Polgármesteri hivatallal jó munkakapcsolatot alakítottunk ki és ápolunk. Az Ezüst Szalag alapítvány, a Zrínyi Kiadó, valamint a Honvéd Lövész Klub segítségére és esetleges támogatására mindig számíthatunk.
A beszámolók és az elismerések átadása után meghallgattuk a Honvéd Művészegyüttes szólistáinak műsorát. Majd vacsorával és kötetlen, baráti beszélgetéssekkel fejeztük be rendezvényünket.
Most pedig szeretném Fazakas Lajos krónikásunk 1978-as közgyűlésük tudósításáról szóló naplórészletével befejezni írásomat, ami egyben beszámolónk utolsó gondolata is volt:

Itt most nem a múlt, a jelen a fontos,
Hogy a terv, amely készül legyen pontos.
Adjon sok örömet, derűt és vígságot.
Segítse feledni a sok összegyűlt gondot.
Pótolja mindazt, amit a múlt nem adott,
Szerezzünk egymásnak még sok, sok boldog napot.

Szerző: Horváth Jenőné
Fotó: Esküdt Lajosné

 

A mappában található képek előnézete 45 éves a Szentendrei KLNYK