Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

45 éves a Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület

2017.07.29

A Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület 2017. július 29-én ünnepelte megalakításának 45. évfordulóját. A jubileum alkalmából rendezvényükön megjelentek: Pánti Ildikó képviselő asszony, a helyi önkormányzat képviseletében; a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnökhelyettese Esküdt Lajos nyá. ezredes és Fekete István nyá. ezredes, a Szövetség Észak-magyarországi régiójának vezetője, a BEOSZ elnökségének tagja; Horváthné Halász Klára őrnagy az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ Szolnok, érdekvédelmi részlegének vezetője; Tokai Lajos rendőr alezredes a Karcagi Rendőrkapitányság képviseletében; Béres Sándor az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület elnöke és az egyesület tagsága 85 fővel.
Az egyesületi elnök Rab János ny. őrnagy méltatta az elmúlt 45 év eseményeit, eredményeit az egyesület életében. Egyesületük jogelődjét a Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjas Klubját a helyőrségben szolgált nyugdíjas katonák, rendőrök, tűzoltók alakították meg 1972. július 29-én a Karcagi Helyőrségi Pince Klubban.
Az egyesület elnökei a következők voltak:
1972-től 1974-ig Gajdán Antal nyá. őrnagy,
1974-től 1986-ig P. Szabó Sándor nyá. zls.,
1986-tól 1996-ig Tóth Ferenc nyá. alezredes,
1996-tól 1997-ig Bakos Kálmán nyá. ezredes,
1998-tól 2001-ig Tóth Ferenc nyá. ezredes,
2001-től 2008-ig Bokor József nyá. alezredes,
2008-tól napjainkig Rab János nyá, őrnagy.
Fő feladatuk ma is az Egyesülethez tartozók összefogása, szociális gondjainak megoldásában segítségnyújtás, a közösséghez tartozás érzetének növelése, a hagyományőrzés, valamint lehetőségeikhez mérten bekapcsolódás a város társadalmi és kulturális életébe.
Alapvető célkitűzéseik között szerepel a tagság kulturális igényeinek kielégítése. Ennek érdekében rendszeresen szerveznek kirándulásokat történelmi nevezetességű helyekre, bővítve ezzel is ez irányú ismereteiket. Az ország minden nagyobb tájegységén megfordultak már Nyíregyházától Sopronig, Sárospataktól Pécsig. Voltak Erdély gyönyörű vidékein, Olaszországban, a Kárpátalján, Szlovákiában és Lengyelországban.
A beszédet követően a BEOSZ elnökhelyettese köszöntötte a megjelenteket, szólt a közösség összetartásának fontosságáról, a Szövetség kiemelt rendezvényeiről, az egyesületi munka nehézségeiről és eredményességéről, majd különböző szintű elismerések átadására került sor, melyeket Esküdt Lajos nyá. ezredes és Fekete István nyá. ezredes, valamint Horváthné Halász Klára őrnagy adtak át.
A megemlékezést követően a Honvéd Művész Együttes két tagja adott színvonalas, nagyon hangulatos zenei műsort.
A rendezvény zárásaként baráti beszélgetésekre, tapasztalatcserére került sor az ünnepi vacsorát követően. Majd élő zenére szórakozhatott, táncolhatott a tagság.

Esküdt Lajos nyá. ezredes
BEOSZ elnökhelyettes

 

A mappában található képek előnézete 45 éves a Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület