Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

45 éve közösségben, a közösségért

2018.04.21

1973. február 16-án alakult meg a Gáspár András Bajtársi Egyesület jogelődje a Hunyadi János Nyugdíjasklub. Ebben az időbe Hatvan patinás katonaváros volt és a klub sok segítséget kapott az itt működő Helyőrségi Klubtól és a 301. Műszaki Mentőezredtől.
A honvédség szervezeti változásai, a megszűnő alakulat és klub, kedvezőtlenül befolyásolták a működési feltételeket, mire az elődök az előremenekülés lehetőségét választották, és II. Rákóczi Ferenc Nyugállományú Honvédők Egyesület néven önálló, bejegyzett civil szervezetté alakultak át. Az infrastruktúra hiányát pedig az Művelődési Központ és Könyvtár segítségével hidalták át, és máig is az Ady Endre Könyvtár biztosítja az egyesület székhelyét. 2009-ben vette fel a szervezet a jelenlegi nevét, amivel egyszerre tisztelgett Gáspár András a Hatvani Csata vezénylő parancsnoka, és az egykor nevét viselő 301. Műszaki Mentőezred emléke előtt, a „Bajtársi” szóval pedig a BEOSZ-hoz való tartozást fejezve ki.
Az elmúlt években az tagság utánpótlása jelentősen megnehezedett. A megváltozott körülményekre az egyesület nagyobb közélet szerepvállalással, és az alapcéljait elfogadó civilek felé nyitással reagált. Az elgondolás sikeresnek bizonyult, egyre nagyobb lett a szervezet presztízse és fokozatosan a város civil életének egyik meghatározó szereplője lett. Megállt a taglétszám csökkenése is, az addigi 50 fő körüli létszám, mára a 100-at is elérte.
Évfordulós megemlékezésüket a Korona étterem és Panzióban, április 21-én tartották meg. A rendezvény védnökei Hazuga Károly ny. altbgy, a BEOSZ elnöke, és Horváth Richárd Hatvan város polgármestere voltak, akik természetesen személyesen is megjelentek. A meghívott vendégek között a város rendőrkapitánya, tűzoltóparancsnoka, a Magyar Honvédség 5. sz. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi iroda munkatársai, város művelődési intézményeinek vezetői, a társklubok megjelent képviselői, valamint a velük kapcsolatban álló gazdasági szervezetek vezetői szerepeltek.
Az egyesület elnöke ünnepi beszédében kiemelte a közösség, az összetartozás fontosságát és erejét. Mivel az egyesület történetét minden tag írásban megkapta, így inkább a háttérben zajló folyamatokról ejtett szót, valamint méltatta és megköszönte a tagság aktivitását. Kiemelte, hogy a nagyobb közéleti szerepvállalás segíti a tagságban felhalmozódott szellem, kapcsolati és egyéb potenciál hasznosítását, amihez a várostól és intézményeitől nagyon sok segítséget kapnak. Bejelentette, hogy a rendezvény előtt fogadták be, a 100. tagjuk belépési nyilatkozatát, egy régi kollégájuktól.
A megemlékezés után a Horváth Richárd a város polgármestere köszöntötte a tagságot és emelte ki a civil szervezetek fontosságát, és szerepét a város életében. Hazuga Károly ny. altbgy, a BEOSZ elnöke kiemelte a tagság kitartását és lelkesedését. Elmondta, hogy alapvetően katonákat tömörítő szervezetként feladatuk, hogy őrizzék a régmúlt emlékét, új tradíciókat teremtsenek és átadják az utókor számára a megszerzett tudást. A köszöntő után, BEOSZ emlékpajzsot adott át a szervezet részére.
A Honvéd Vezérkarfőnök köszöntő levelét az MH 5. sz. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi iroda munkatársai ismertették és átadták az MH KIKNYP parancsnokának emléktárgyát is.
A köszöntők után elismerések átadására került sor a közösség érdekében legtöbbet tevő tagok számára. A BEOSZ, az ÉMR és az egyesület elismeréseihez a szervezetek vezetői gratuláltak az érintetteknek.
A hivatalos részt jó hangulatú műsor, valamint az ebéd és az ünnepi torta elfogyasztása követte.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete 45 éve közösségben, a közösségért