Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

170 éve zajlott a Hatvani Csata

2019.03.30

1849 tavaszán a magyar haderő jelentős hadmozdulatokat tervezett a császáriak ellen. Miközben a főerők a Jászságon keresztül Isaszeg irányába vonultak, a Gáspár András vezette VII. hadtestre az a feladat hárult, hogy elhitessék az osztrákokkal Hatvannál, hogy velük szemben a magyar főerők állnak.
1849. április 02-án összecsapott a két sereg, és az egész napos csatározás végén a magyar csapatok kiszorították az ellenséget Hatvanból. Schlick tábornagy abban a hitben rendelte el a császáriak visszavonulását, hogy vele szemben igen jelentős magyar erő, vagyis a főerők állnak.
A győzelem biztosította a későbbi Isaszegi Csata, és ezzel a tavaszi hadjárat sikerét.
Hatvanban évek óta nagyszabású rendezvénnyel emlékeznek meg a szabadságharc jeles eseményéről, amit ez évben összekötöttek a lengyel légió krónikása Zygmund Milkowski emléktáblájának felavatásával.
A rendezésbe bekapcsolódott a Gáspár András Bajtársi Egyesület is.
A neves évfordulóra igen sok meghívott érkezett meg. Jelen voltak a lengyel nagykövetség, a testvérvárosok képviselői mellett a Magyar Honvédség képviselői is. Szabó László dandártábornok az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese mellett, az MH 86. Szolnok Helikopterbázist Réz Levente alezredes, az egri 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodát Holló István őrnagy képviselte.
Az egyesület és a város közös meghívottjaként megjelentek a romániai Biharból a község állami és egyházi vezetői, és a helyi Gáspár András Egyesület népes küldöttsége, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum és annak Gáspár András Szakgimnáziumának és Szakközépiskolája vezetői is. A rendezvény zenei hátterét az Obsitos Fúvószenekar biztosította.
A megemlékezések a már említett emléktábla felavatásával kezdődtek, majd a megjelentek, a nagyszámú, korhű egyenruhába öltözött hagyományőrző (a jeles évforduló tiszteletére mintegy 170 fő) kíséretében, a városon keresztül a Belvárosi Temetőhöz vonultak, ahol a szabadságharc emlékművénél ünnepi beszédekre és koszorúzásokra került sor.
A Hatvany Lajos Múzeumban megtartott fogadáson Horváth Richárd polgármester és a Gáspár András Bajtársi Egyesület elnöke közös oklevél átadásával köszönte meg az Obsitos Fúvószenekar közreműködését.
A mozgalmas délelőtt után a résztvevők a Népkertben a hagyományos katonaétel, a babgulyás elfogyasztásával gyűjtöttek újabb energiákat. Az ebédet az egyesület főzőcsapata készítette el Földesi Attila ny. őrnagy vezetésével.
Rövid pihenő után a nap fénypontjára, a csatajelenetek visszajátszására került sor. Az ágyúdörgés és puskaropogás közepett lejátszott harci cselekményekből, természetesen ismét a magyarok kerültek ki győztesen.
A nagyszámú vendégsereg és a kilátogató érdeklődők elismerően nyilatkoztak a rendezvényről és megállapították, hogy az méltó volt a szabadságharc nemes eszméjéhez.

Kőszegi Ferenc

 

A mappában található képek előnézete 170 éve zajlott a Hatvani Csata