Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

„Repülő juniális” Budaörsön

2019.06.01

Június 1-jén végre napsütéses, de kissé szeles időben rendezte meg a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Veterán Repülők Szövetsége a veterán repülő szövetség megalakulásának a 30-ik évfordulója alkalmából a budaörsi repülőtéren a „Repülő Juniális” elnevezésű baráti összejövetelét. A zártkörű rendezvényre előzetes, majd helyszíni regisztráció után már kilenc órától érkeztek a résztvevők, köztük a rendezvény fővédnöke Hazuga Károly ny. altábornagy, a BEOSZ elnöke és védnöke Gál István ny. ezredes, az MVRSZ elnöke.
Több mint száz részvevő előtt, pontban tíz órakor Vilner Péter ny. ezredes a BEOSZ alelnöke, az MVRSZ főtitkára köszöntötte a megjelenteket és felkérte Gál István ny repülő ezredest rövid megnyitó megtartására, aki beszédében hangsúlyozta, hogy az eltelt három évtized egy szövetség életében nem nagy idő, de a szövetség vezetése, a tagszervezetek mindig mindent megtettek a polgári és a katonai repülés hagyományainak ápolásáért, a repülő emlékek megőrzéséért, még akkor is, amikor „mi is szembesülünk a létszám folyamatos csökkenésével”. A megnyitó gondolatok után a jelenlévők Farkas Bertalan ny. dandártábornokot köszöntötték űrrepülésének 39. évfordulója alkalmából. A BEOSZ és MVRSZ elnöke által aláírt Emléklap, és az MVRSZ Arany Emlékérem átadás után Farkas Bertalan ny. dandártábornok megköszönte a megemlékező gondolatokat, és hozzászólásában kiemelte „büszke vagyok arra, hogy legelőször egy olyan műszert vittem magammal, amit a magyar mérnökök gyártottak és ennek a műszernek tovább fejlesztett változatai fönt vannak jelenleg is a világűrben.”
A Himnusz, Légierő Induló elhangzását követően a résztvevők egyperces néma főhajtással emlékeztek a három évtizedben elhunyt repülő bajtársaikra, köztük Bognár Györgyre, a budapesti tagszervezet hosszú éveken keresztüli elnökére, aki a rendezvény előtti napon hunyt el.
A programot a Légierő Zenekar műsora nyitotta meg, majd Horváth Miklós, Kamarás Marcell repülő modellezők bemutatója következett, amelyet a jelenlévő érdeklődők mellett megtekintett Kreutz László az Első Magyar Helikoptermodellező Szövetség elnöke.
Majd a résztvevők izgatottan várták a JAS 39-es, majd az AN-26 repülőgépek áthúzását, közben megtekinthették a Dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese által bemutatott Zlin-242 repülőgépet. A repülő bemutató program Talabos Gábor műrepülésével zárult.
A rendezvény résztvevői ezután folytatták a régi időkre emlékező baráti beszélgetéseiket, közösen elfogyasztott ebéddel délután két órakor zárult a sikeres nap, amelynek megszervezésében, előkészítésben és pontos menetrendszerinti lebonyolításában kiemelt szerepet vállalt Mogyorósi Attila ny. alezredes, a budapesti tagszervezet elnöke.

VéPé

 

A mappában található képek előnézete „Repülő juniális” Budaörsön