Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A jogsegélyszolgálat elérhetőségei és működése:

2020.11.27

telefonszám: +36 20 978 7685
email cím: jogsegely@beosz.hu
működése: minden hónap második kedd 10.00-12.00
helyszíne: alapvetően telefonon történő tanácsadás,
                   szükség esetén, előre egyeztetve 1087 Budapest, Kerepesi út 29/B, BEOSZ iroda

A Jogsegélyszolgálat keretén belül a BEOSZ tagsági kategóriái részére [alap tagszervezetek, tagszövetségek és egyéb bajtársi közösségek, pártoló tagszervezetek, és tagszövetségek, tiszteletbeli tagszervezetek és tagszövetségek vezetői és tagjai (továbbiakban: tagok)] szóbeli tanácsadáson alapuló jogi segítség igénybevételére van lehetőség térítésmentesen.
Jogi segítségnyújtás keretében nyújtott tanácsadás
- polgári jogi,
- társasági jogi,
- egyesületi jog
alapvető kérdéseire terjed ki, amely átfogja a tagok szervezeti életében felvetődő problémákat, jogi természetű kérdéseket.
A Jogsegélyszolgálatot igénybe vevő tájékoztatást kap az ügyre vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezésekről, a lehetőségre álló jogérvényesítési módokról, azok anyagi és eljárási szabályairól.
A tájékoztatás kiterjed arra, hogy a tényállás alapján az ügy milyen tárgykörbe tartozik, az ügy megoldására vonatkozóan milyen megoldás létezik, milyen jogi eljárás keretében oldható meg (mi a jogérvényesítés fóruma, pl.: bírósági eljárás, hatósági eljárás, mediáció, stb).
Milyen ügyekben nem kérhető jogi tanácsadás? Jogi segítségnyújtás esetén a támogatás igénybevétele nem terjed ki az alábbi esetekre:
• szerződés készítésére (kivéve, ha a szerződést kötő felek közösen kérik a támogatást, és mindegyikük vonatkozásában fennállnak annak a feltételei),
• olyan jogügylet tárgyában, amelyben a jognyilatkozatot csak ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett okiratba vagy közjegyzői okiratba foglaltan lehet tenni (kivéve, ha a jogügylet a fél és családja lakhatását szolgáló ingatlan elidegenítése vagy megterhelése),
• személyes ügyek esetében.

Budapest, 2020. november 27.