Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

XXIII. Katonanemzedéki Találkozó

2014.10.17

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége a Honvédelmi Minisztérium támogatásával, huszonharmadik alkalommal rendezte meg október 16-17-én, az MH Balatonkenesei Rekreációs Központban a Katonanemzedékek Találkozóját.
A „Kézfogás a hon védelméért” jelszóval 1992-ben indult rendezvénysorozat 23. éve igazolja, hogy az ideológiai, életkori és sok más különbözőség mellett a haza szolgálata minden katonában közös erény, közös érték.
Az ez évi találkozó mottója: „A béke megőrzése nem csak a világ, hanem minden egyes ember személyes felelőssége is”.
A rendezvény fővédnöke: Magyarország honvédelmi minisztere, védnöke: a Honvéd Vezérkar főnöke. A meghívottak között a Magyar Honvédség vezető állománya mellett szerepeltek a Ludovika Zászlóalj és az Altiszti Akadémia ifjú hallgatói és természetesen a Szövetség több mint 100 tagegyesületének képviselői.
A két napos találkozó első napján – az idei esztendő kiemelt évfordulóinak jegyében – előadások hangzottak el az I. Világháború hazánkat érintő eseményeiről; az 1944. októberi magyar kiugrási kísérletről; és a Magyar Királyi Honvédség – „A világ igazai” címet kiérdemelt – embermentő katonáiról. A Marcali Bajtársi Dalárda nagyon szép katonadalai után filmvetítés következett az I. Világháborúról.
Az esti közös vacsorán a jó étek mellett jó nótákkal, baráti beszélgetésekkel, a bátrabbak tánccal múlattuk az időt.
A második nap az új helyen felállított BEOSZ Emlékpark felavatásával kezdődött. A Veszprémi Légierő Zenekar alkalomhoz illő zenéje mellett, az avató beszéd után az egyházi jelek és kopjafák Tábori Lelkészi Szolgálat által történt felszentelését követően a résztvevők képviselői elhelyezték koszorúikat. A program a Honvéd Vezérkar főnökének tájékoztatójával folytatódott, majd vezérkarfőnöki, összhaderőnemi parancsnoki és BEOSZ elismerések átadására került sor.
A XXIII. Katonanemzedéki Találkozó hivatalos részének bezárását követően dr. Végh Ferenc ny. vezérezredes, volt vezérkarfőnök, a BEOSZ Tanácsadó Testületének elnöke néhány szóval ismertette Véghelszámolás című könyvét, majd a nagyszámú jelentkező részére dedikálta azt.
Az eseményről hírt adott az MTI Országos Sajtószolgálat és a honvedelem.hu is.

 

A mappában található képek előnézete XXIII. Katonanemzedéki Találkozó