Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

X. Helyőrségi Honvéd Találkozó Szabadszálláson

A Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub nagyszabású városi rendezvény keretében, július 11-én tartotta a X. Szabadszállás Helyőrségi Honvéd Találkozót, a valamikor ott működő MH Alföldi Kiképző Központ 25. és az MN 145. önálló harckocsi dandár megszüntetésének emlékére.

A városi művelődési házat zsúfolásig megtöltötték a volt bajtársak és korábban ott szolgáló katonák és hozzátartozóik, illetve az érdeklődők, továbbá megjelent a körzet országgyűlési képviselője és a város polgármestere, akik meleg szavakkal köszöntötték a résztvevőket. Méltató szavakkal szóltak a katonáknak és a honvédségnek a város életében betöltött gazdasági, kulturális és közéleti szerepéről.

Végh Ferenc nyá. vezds. szakszerű és pontos ismertetést adott a helyőrségben korábban működő katonai szervezetekről, különösen az általa vezetett 145. önálló harckocsi dandárról. Ezt követően a vezérkar hadműveleti csoportfőnöke ismertette a mai magyar honvédség helyzetét, az ország védelmi képességében és a NATO-ban betöltött szerepét.

A tervezett szabadtéri programot megakadályozta a rendkívüli időjárás és a szakadó eső, ennek ellenére a közönség nagy része nagy érdeklődés mellett vett részt a volt laktanyában, az egyesület által kialakított Hunyadi Mátyás Helyőrségi Emlékszoba megnyitóján és bemutatásán. Itt került sor a BEOSZ által adományozott zászlószalag felkötésére is. A BEOSZ elnöke 7 főnek adott át elismerő okleveleket, akik tevékenyen működtek közre az emlékmúzeum kialakításában.

A rendezvény a laktanyában elfogyasztott "katonás" ebéddel zárult, mely alkalmat adott a baráti beszélgetésekre és a szolgálati emlékek felidézésére.

A Helyőrségi Honvéd Találkozó a város egyik kiemelt rendezvényét is jelentette.

Köszönet mindazoknak, akik ebben közreműködtek.

Kelemen József nyá. altbgy, BEOSZ elnök

 

A mappában található képek előnézete X. Helyőrségi Honvéd Találkozó Szabadszálláson