Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Új lehetőségek a NEA pályázatokban januártól

2018.12.14

A közelmúltban a Budapesti Civil Információs Centrum – hasonlóan az ország több pontján már lezajlott rendezvényekhez – tájékoztatót szervezett a civil szervezeteket érintő jogszabályok és a NEA pályázatok terén várható változásokról. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince tájékoztatóját követően a Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának vezetője és egyik szakértője tartott részletes felkészítést.
Galló István nyá. ezredes, a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöke szerint az új szabályok lehetőséget nyújthatnak a korábban nem pályázott egyesületek részére is. Ezért a Budapesti Civil Információs Centrum tájékoztatóit – Galló elnök bajtárs bevezető gondolataival együtt – elérhetővé tesszük honlapunkon.

"Néhány gondolat a NEA pályázatok elé, amit főleg az először próbálkozóknak szánok

ALAP:

Bírósági bejegyzés
A Bíróság.hu oldalától letölthető éves beszámoló (legalább 2 évről). Teljes mérleg, eredmény kimutatás.
Bankszámla.
Eper belépési pont. (Ha nincs, a fővárosi, megyei Civil Információs Központ (CIC) segít, az előző feltételek megléte esetén célszerű még decemberben elintézni.)

A PÁLYÁZAT KIÍRÁSA UTÁN (január):

Eperben a nyitóoldal alatt található fülek közül a saját adatokat kell kitölteni a bírósági kivonattal megegyező adatokkal. Ha kész, a fülek közül ki kell választani a „Re. nyilatkozat” fület. Az felajánlja a nyomtatás lehetőségét, ki kell nyomtatni, mert aláírva eredetben be kell küldeni. A korábbi cím változhat ezért erre a januárban megjelenő pályázati kiírásban figyelni kell. (Régi pályázók ellenőrizzék az adatokat, ha változás van akkor új regisztrációs nyilatkozatot kell benyújtani.)
Ezen túl majd a kiírásban megadott számlaszámra (ez is változhat a korábbiakhoz képest, ezért ezt is ellenőrizni kell a kiírásban) be kell fizetni a regisztrációs díjat (2000.-Ft).
A pályázatokat un. kollégiumok fogadják be, fő tevékenységünktől függően kell eldöntenünk melyikhez pályázunk. Csak egy kollégiumhoz és egy pályázatot lehet benyújtani.

A jelen ismeretem alapján elsősorban az egyszerűsített pályázatot ajánlom (Max. 5 millió Ft bevételig lehet egyszerűsített módon pályázni, az hiszem az 5 milliós határ kevesünket érint.) Eddig ilyen nem volt, 2019-től kerül kihirdetésre. 100ezer-től 200ezer Ft-ig lehet pályázni, az ígéret az, hogy az első napokban pályázók igényét biztosan kielégítik, ha formailag jó, és tartalmilag is megfelelő.
Gondosan írjátok meg a pályázatot, főleg a költségvetést, tapasztalatból mondom, elszámolni nehezebb, mint megírni a pályázatot.
Jó esélyt látok az egyszerűsítettel eredményes pályázatra, és mondjuk 100-200ezer sehol nem jön rosszul, a legkisebb egyesületnél is megoldhatja pl. számítástechnikai eszköz, papír, boríték, postaköltség finanszírozását, egyáltalán segítheti a működési gondjai megoldását.

Galló István nyá. ezredes
Balassi Bálint Bajtársi Egyesület"

A fontosabb változásokat összefoglaló tájékoztató ide kattintva,
az EPER pályázati folyamatát összefoglaló tájékoztató ide kattintva olvasható, illetve letölthető.