Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tudósítói értekezlet 2.0

2018.11.08

Az októberben megkezdődött tudósítói értekezlet ezúttal Szolnokon folytatódott november 8-án. Az értekezleten a Dunától Keletre lévő szervezetek, valamint a tagszövetségek képviselői vettek részt, az Észak-magyarországi Régió vezetőjének, Kőszegi Ferencnek körültekintő és pontos előkészítő munkája eredményeként. A több mint negyven részt vevő időben megérkezve, a szükséges regisztráció végrehajtását követően a szolnoki helikopter bázis csapatművelődési otthonában várta a rendezvény kezdetét.
Ahogy azt dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese üdvözlő gondolataiban elmondta, számukra is fontos volt, és megtiszteltetésnek vették, hogy otthont adhattak a rendezvénynek.
Az értekezlet fő keretei és programja megegyezett a győrivel, bár az előadók személye, néhány kényszerű távolmaradás miatt változott, de ez nem csökkentette a tartalmi színvonalat. A bevezető, és megnyitó mondatokban elhangzott, hogy a mostani értekezlet célja az előzőhez képest nem változott: „egyrészt szakmai segítséget, felkészülést nyújtson azok részére, akik, mint tudósítók írásaikkal népszerűsíthetik a helyi közösségeik munkáját, másrészt nem titkolt szándék volt, hogy ezzel egy tudósítói hálózat kiépítése is megtörténjen.” A megnyitó gondolatokban elhangzott az is, hogy az elkövetkező időszakban fontos követelmény kell, hogy legyen a gyors, tömör, lényegre törő, hiteles közvetlen és közvetett tájékoztató munka kialakítása és megerősítése.
Gróf Ferenc, a Bajtársi Hírlevél főszerkesztője nyitó előadásában a katonai sajtó múltban és a jelenben betöltött szerepéről szólt, majd a Szövetség kommunikációjának rendszere került ismertetésre. Mészáros Károly, a hírlevél felelős szerkesztője gyakorlati oldalról közelítette meg a az írott sajtó tudósítói feladatait, később pedig az internet (BEOSZ.hu, Facebook) lehetőségeinek kihasználásáról lehetett fontos gondolatokat hallani, elsősorban Magócsi Zoltán honlap ügyvivő előadásában. A végkövetkeztetés azonban egyértelmű volt: a Szövetség információt továbbító eszközeinek egymásra épülten kell szolgálnia a közös célt, a tagegyesületeken, tagszövetségeken keresztül a tagság gyors és hiteles tájékoztatását. E munka nem lehet csak szövetségi, szerkesztői, ügyvivői feladat, nem működhet az egyesületi tudósítók, ahogy Kiséri Nagy Ferenc a fényképezés rejtelmeiről szóló előadásában hangsúlyozta, a helyi tudósítói kollégák nélkül.
Néhány konzultációs kérdést, és zárszót követően az értekezlet résztvevői a délutáni órákban közösen megtekintették a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum kiállításait.

Vilner Péter nyá. ezredes,
alelnök

 

A mappában található képek előnézete BEOSZ tudósítók értekezlete Szolnokon