Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tizennégy éve történt a hejcei tragédia

2020.01.19

Idén is katonai tiszteletadással emlékeztek meg a 2006. január 19-én Hejce közelében történt repülőbaleset áldozataira, amely során egy szlovák An-24-es szállítógép a település fölé magasodó Borsó-hegynek ütközött és lezuhant. A vasárnapi megemlékezésen jelen volt Benkő Tibor, hazánk honvédelmi minisztere és Peter Gajdoš Szlovákia védelmi minisztere.
A tizennégy évvel ezelőtti katasztrófában negyvenkét, a koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák katona vesztette életét. A szerencsétlenséget mindössze egy katona, Martin Farkas élte túl, aki a baleset óta minden évben jelen van a megemlékezéseken.
A légikatasztrófa helyszínén álló emlékhelyen történt koszorúzást és szentmisét követő katonai tiszteletadáson Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere aláhúzta: az emlékmű, a sírkövek, a Borsó-hegyen álló kopjafák és a mécsesek lángja mind-mind az elvesztett katonabajtársak emlékét idézik. Mégis, emléküket valójában a szívünkben őrizzük. „A gyász a legfájdalmasabb pillanata az emberi léleknek” – mondta, hozzátéve, hogy szeretteink elvesztésekor mindig megfogalmazódik a kérdés: miért pont velük történt. Sem megérteni, sem tudomásul venni nem akarjuk, mégis el kell fogadjuk.
„Ők azok, akik más népek békéjéért, biztonságáért, szabadságáért mentek külföldre szolgálni és mi együtt gyászolunk, mert katonák voltak, közénk tartoztak, egy családba tartozunk. Enyhítse fájdalmunkat az, hogy ismerhettük őket, velük együtt szolgálhattunk. Emléküket kegyelettel őrizzük, nyugodjanak békében” – fogalmazott Benkő Tibor.
Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter hangsúlyozta: 2006 óta január 19. Szlovákia történelmének fekete napja. Beszédében együttérzését fejezte ki a tragédiában elhunyt negyvenkét szlovák katona hozzátartozóinak, valamint köszönetet mondott Hejce község lakosságának, valamint a magyar fegyveres erők tagjainak, a 2006-ban nyújtott önzetlen segítségért, valamint azért az áldozatos munkáért, amellyel a mai napig őrzik az elvesztett katonák emlékét.
A megemlékezés, amelyen – mások mellett – jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Daniel Zmeko vezérezredes, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke is, a szlovák és magyar tábori lelkészi szolgálatok imádságával ért véget.

Forrás: honvedelem.hu

 

A mappában található képek előnézete Tizennégy éve történt a hejcei tragédia