Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szlovéniában jártunk

2017.04.07

A Szlovén Veterán Harci Szövetség (ZVVS) meghívására a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége delegációja két napos látogatást tett Szlovéniában. A delegációt Hazuga Károly ny. altábornagy, elnök vezette, tagjai voltak Esküdt Lajos ny. ezredes, elnökhelyettes, Vilner Péter ny. ezredes, alelnök és Udvardy Endre ny. alezredes, ügyvivő. A magyar küldöttséget a közel harmincezer tagot magában foglaló, és országosan tizenhárom régióban tevékenykedő szövetség elnöke, Ladislav Lipič tábornok, valamint az elnökség tagjai fogadták. Az első napi rövid muraszombati városnézést követően a két fél megbeszéléseket folytatott a szövetségek feladatáról, szervezeti felépítéséről, az elkövetkező időszak feladatairól és – ami talán a legfontosabb – a további együttműködés irányairól, lehetőségeiről. A megállapodás aláírására a Szécsénykúton lévő Bajtársi Emlékezés Parkjában került sor. E napi rendezvény faültetéssel indult, amely szimbolizálta és szimbolizálja a két szövetség közötti barátságot és az együttműködés fejlesztésének egyöntetű akaratát, az európai béke melletti kiállást.
Az aláírt együttműködés alapját a két szövetség közötti, korábbi években is megnyilvánuló - és különösen - a határmenti tagszervezetek által végzett kiemelkedő partneri kapcsolat alapozta meg. A együttműködési megállapodás a szövetségek közös célkitűzésére, a közös és kölcsönösen támogatott és elfogadott értékekre épül, így, többek között:

  • a kölcsönös kapcsolatok fejlesztésére,
  • közös és nemzetközi programok kialakítására,
  • a katonai hagyományok és közös történelmi események méltó megünneplésére,
  • a honvédelmet érinti közös eszmecserékre,
  • a tudás és tapasztalat átadására,
  • együttműködésre a sport és a rekreáció területén.

A megállapodást a két szövetség elnöke aláírásával tette hivatalossá. A rendezvény további eszmecserével, baráti beszélgetéssel zárult.

Vilner Péter ny. ezredes
alelnök

 

A mappában található képek előnézete Szlovéniában jártunk