Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Saját halottjaira emlékezett a Szövetség

2020.11.06

Még 2017. év végén hozott határozatot a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, hogy a tagszövetségek, és tagszervezetek azon elhunyt tagjait, „akik a Szövetség érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő, köztiszteletben álló tevékenységet végeztek, és azért, hogy a Szövetség az elhunyt iránti nagyra becsülését méltó módon kifejezze, emlékét megőrizze és ápolja, osztozzon a hozzátartozók gyászában” a Szövetség saját halottjává nyilváníthatja. A határozat meghatározza a nyilvánítás feltételeit, a kezdeményezők körét, valamint azt, hogy a megbecsülés érdekében a saját halottá nyilvánítás mellett az elnökségnek milyen további feladatai vannak. Ennek részeként minden év november 1.-jén, vagy a dátumhoz közeli időpontban, elhelyezi a megemlékezés koszorúját (virágát) a Szövetség saját halottja sírján.
Így történt ez ebben az évben is. 2020. november 3-án az operatív elnökség tagjai, Hazuga Károly ny. altábornagy, elnök, valamint Kopasz Jenő ny. dandártábornok, Esküdt Lajos ny. ezredes, Sztanó Zsuzsanna ny. őrnagy és Vilner Péter ny. ezredes, elnökhelyettesek a Farkasréti temetőben helyezték el a megemlékezés koszorúit Sztanó Géza ny. vezérőrnagy, a Szövetség alapító tagja, tiszteletbeli elnöke, valamint a Szövetség létrehozásának egyik kezdeményezője, alapító tagja, dr. Herczeg Ottó ny. ezredes síremlékeinél. Hazuga Károly röviden megemlékezett a saját halottak életutjáról, hozzájuk kapcsolódó személyes emlékeit is felidézve. A rövid megemlékezésen jelen voltak az elhunytak hozzátartozói, Sztanó Zsuzsanna és Herczeg Mária, és elhelyezte a megemlékezés virágait a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület elnöke, Galló István ny. ezredes, és elnökhelyettese, Magócsi Zoltán ny. ezredes.
2020. november 6-án a délelőtti órákban került sor a megemlékezés következő eseményére Kiskunfélegyházán, amikor is Deli József ny. ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régió elnöke, majd tiszteletbeli elnöke síremlékénél tette tiszteletét és helyezte el az elnökség koszorúját Esküdt Lajos ny. ezredes, elnökhelyettes, és Vilner Péter ny. ezredes, elnökhelyettes. A rövid ünnepségen jelen volt a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnöke, Hideg István őrnagy, valamint a vezetőség több tagja is.
Mindkét megemlékezés azt is bizonyította, hogy egy elnökségi határozat meghozatalán túl elengedhetetlenül fontos az emlékek megőrzése és ápolása, tisztelgés a Szövetség saját halottjai előtt és ezáltal mindenki előtt, akik önzetlenül, közösségért tenni akaró módon tették a dolgukat, de sajnos már nem lehetnek közöttünk.

Vilner Péter ny. ezredes
BEOSZ elnökhelyettes

 

A mappában található képek előnézete Saját halottjaira emlékezett a Szövetség