Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Saját halottjaink emléktáblájánál, sírjánál emlékeztünk

2022.02.23

Immár hagyomány, hogy amióta elnökségi határozattal lehetővé vált a Szövetség saját halottjává történő nyilvánítás, a sajnos az egyre több nevet tartalmazó emléktáblánál minden év elején elhelyezzük a megbecsülés és megemlékezés virágjait.
Most is ez történt: február 23-án az elnökségi ülés nyitányaként Hazuga Károly ny. altábornagy, elnök és Kelemen József ny. altábornagy, tiszteletbeli elnök az elnökség tagjai, a Bajtársainkért Alapítvány elnöke, a Tanácsadó Testület elnökhelyettese és titkára, valamint a Szövetség ügyvivői jelenlétében megkoszorúztuk saját halottjaink emléktábláját. Szomorú kötelességnek teszünk eleget, hangsúlyozta a Szövetség elnöke. Felidézte a saját halottá minősítés határozatának preambulumát. Kiemelte: a cél nem változott, a Szövetség ezzel a gesztussal továbbra is elismeri, kifejezi a huzamosabb időn át kifejtett kiemelkedő, köztiszteletben álló tevékenységet végző bajtársaink közösségi munkáját, az elhunyt bajtárs iránti nagyrabecsülését.
E mostani közös megemlékezés mondhatni, tavaly kezdődött, mikor is a halottak napja dátumához is igazodva felkerestük saját halottjaink sírjait, melyeken elhelyeztük a kegyelet virágait. Tudjuk, ez nemcsak a „saját halotti” határozatban foglaltak előírása, hanem fontos a családoknak, az elnökség tagjainak is.
Budapesten, a Farkasréti temetőben az operatív elnökség tagjai (Kopasz Jenő, Sztanó Zsuzsanna és Vilner Péter elnökhelyettesek), valamint a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület képviseletében Pintér Ferenc ny. ezredes a családtagok, hozzátartozók jelenlétében koszorúzta meg a két alapító tag, Sztanó Géza ny. vezérőrnagy és dr. Herczeg Ottó ny. ezredes sírját. Ezután a kiskunfélegyházi temetőben a Szövetség képviseletében Vilner Péter ny. ezredes és Sztanó Zsuzsanna ny. őrnagy részt vett a város katona halottjainak emléket állító kopjafa avatásán, majd Hideg István ny. őrnagy a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesülete elnökének részvételével gyertyagyújtás mellett megkoszorúzták Deli József ny. ezredes, a Dél-alföldi Régió tiszteletbeli elnöke sírját.
A megemlékezések sora Budapesten, a Megyeri úton folytatódott, ahol az elnökség képviseletében Esküdt Lajos és Vilner Péter elnökhelyettesek a Szövetség egyik alapítója, Iványi Nándor ny. ezredes sírjára helyezték el a tisztelet és az emlékezés koszorúját. Kaposváron, a városi temetőben ez év elején záródott a megemlékezések sora, ahol elnökünk, Hazuga Károly ny. altábornagy helyezte el a tisztelet koszorúját a tragikus körülmények között elhunyt Pásztor István ny. ezredes, a Dél-dunántúli Régió elnökének nevét tartalmazó emlékoszlopnál.
A szövetség elnöksége nemcsak a 2017-ben elfogadott határozata alapján emlékezik meg a saját halottjairól. Ezek a megemlékezések mindazoknak szólnak, akik eltávoztak közülünk, de tevékenységük, emlékük mind a mai napig velünk él.

Vilner Péter ny. ezredes,
alapfeladati elnökhelyettes