Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Polgármesterek találkozója a bajtársi egyesületek képviselőivel

2017.07.20

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége, mint a honvédelem ügyét támogató országos hatáskörű civil szervezet kezdetektől törekedett és törekszik arra, hogy munkáját, céljait megismertesse a polgári társadalommal. Ennek a törekvésnek egyik fontos állomásaként - a szövetség kezdeményezésére - a honvédelem ügye iránt elkötelezett és azt támogató, a szövetség közép-dunántúli régiójához tartozó önkormányzatok képviselői 2017. július 20-án találkoztak a szövetség vezetőivel Székesfehérváron.
A szövetség meghívását mind a kilenc önkormányzat elfogadta, ahol BEOSZ tagszervezet működik: Devecser, Kisbér, Sárbogárd, Székesfehérvár, Szomód, Tapolca, Tata, Várpalota, Veszprém. A rendezvényen részt vett Schmidt Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök helyettese, Szűcs Imre ezredes a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka.
A rendezvény bevezető előadásában Esküdt Lajos ny. ezredes, a BEOSZ elnökhelyettese ismertette a szövetség céljait, feladtait, felépítését, valamint az elkövetkező időszak kiemelt programjait. Hangsúlyozta, hogy a szövetség vezetőinek öröm tudnia, hogy helyi szinten a tagszervezetek nincsenek egyedül, folyamatosan érzik és tapasztalják a helyi közösségek és önkormányzatok támogatását. Ezt igazolta előadásában Berdó Gábor ny. százados is, a BEOSZ Közép-dunántúli régió régióvezetője, aki részletes és elemző tájékoztatójában fontos szerepet szánt a régióhoz tartozó tagszervezetek és önkormányzatok kapcsolata bemutatásának. Szűcs Imre ezredes, MH KIKNYP parancsnoka hozzászólásban a helyi közösségek kiemelt szerpét hangsúlyozta a toborzás fontos feladatainak megvalósításában.
A program további részében fontos szerep jutott a honvédelmi hagyományok ápolása aktuális kérdései megvitatására, de kiemelt szerepet kapott a szociális gondoskodás helyi feladatainak és közös tennivalóinak átbeszélése is. E kérdéskör keretében kölcsönös előadásokat és tájékoztatókat hallgattak meg a résztvevők. Megállapították, hogy mind a polgári közigazgatásnak, mind pedig a Magyar Honvédségnek is van szociális ellátási kötelezettsége és rendszere. A probléma az, hogy a két, egyébként jól működő rendszer között bizonyos esetekben nincs „átjárás”, és a gondok zömét ez okozza, annak ellenére, hogy a segítőkészség és a jó szándék mind két oldal esetében egyértelmű. A résztvevők kifejtették közös szándékukat a párbeszéd folytatására és a kapcsolatok erősítésére.
A rendezvény zárásaként a BEOSZ elnöksége elismerések átadásával megköszönte a régióhoz tartozó önkormányzati vezetők és önkormányzatok eddigi, semmivel sem helyettesíthető támogató együttműködését. Az elnökség külön köszönetét fejezte ki a székesfehérvári polgármesteri hivatalnak a rendezvény lebonyolításához nyújtott önzetlen segítségért.

Vilner Péter ny. ezredes
a BEOSZ alelnöke

A tanácskozásról beszámolt Székesfehérvár hivatalos honlapja is tovább a cikkre... .