Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pinkafői megemlékezés a k.u.k. 83-as gyalogezredről

2021.07.09

Megemlékezésre és koszorúzásra került sor 2021. július 9-én Pinkafőn (Pinkafeld) az egykori Turba laktanya területén található emlékműnél. Az emlékmű Elischer János szobrászművész alkotása - ahogy a Fossalta Maggioreban (Olaszország) található szobor is - és a császári és királyi 83. és 106. gyalogezrednek állít emléket.
Az eseményre azért most került sor, mivel a Güssingben (Németújvár) állomásozó 19. vadászzászlóaj jogelődjének tekinti az előbb említett két egykori alkulatot. A 19. vadászzászlóalj emléknapja pedig a batkowi csata napja: 1917. július 6-a.
A megemlékezés az osztrák, illetve a magyar himnusszal kezdődött, majd az esemény főszervezője Wolfgang Wildberger ezredes köszöntötte a résztvevőket.
Emlékező beszédeket mondtak:
Fülöp András a Szent György Lovagrend részéről.
Markus Höfler ezredes a 19. vadászzászlóalj parancsnoka.
Ernst Feldner ezredes az Osztrák Bajtársi Társaság burgenlandi tartományi vezetője.
Kurt Maczek pinkafői polgármester.
A beszédek után a hősökért Wilfrid Schey evangélikus tábori lelkész mondott imát, majd a koszorúzás következett.
Koszorút helyeztek el:
Szombathely Megyei Jogú város részéről: Tóth Kálmán frakcióvezető
Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége részéről: László Attila nyá. alezredes
ŐrvidékHáz részéről: Farkas Csaba és Jagadics Péter
Magyar Tartalékos Szövetség soproni szervezete részéről: dr. Pozsgay Péter t. főhadnagy
A koszorúzás pedig a vadászzászlóalj koszorújának szalagjainak kibontásával fejeződött be.
Záróbeszédében Wolfgang Wildberger ezredes báró Lehár Antal életútját és katonai tevékenységét méltatta.
Az esemény az Ich hatte einen Kammeraden című katonadallal zárult.

Forrás: Fülöp András

László Attila a BEOSZ Nyugat-dunántúli régió vezetője írta a megemlékezésről:

Az Osztrák Fekete Kereszt Burgenlandi elnökének meghívására a BEOSZ elnökségét képviseltem a k.u.k 83-as gyalogezred Pinkafeldi emlékhelyénél a Lehár Antal 145. emlékév keretében a megemlékezésen. A régi ismerősökkel és bajtársakkal a hosszú idő utáni találkozás örömét nehéz szavakba foglalni.
Az ezredről röviden. A térség akkori alakulatai közűl kiemelkedik a császári és királyi 83. gyalogezred. Az első világháborús helytálásukat, haditevékenységüket mindennél jobban bizonyítja, hogy az ezrednek Szombathelyen, Pinkafelden (Ausztria) és a háborús tevékenységük helyszínén az Olaszországi Fossalta Maggiorében is van felállított emlékszobra. Ki kell emelni, hogy a Piave partján lévő emlékhelyet 2019-ben magánerőből újították fel. A 83-sok jogutódja a 106.os gyalogezred, melynek utolsó parancsnoka báró Lehár Antal ezredes. A 2021-es év az ő emlékére: Lehár 145. Az ezred jelenlegi jogutódja a güssingi 19. vadászzászlóalj.
A pinkafeldi emlékhely a volt laktanya parancsnoki épülete elött került felállításra, melyet a laktanya felszámolása után - lakóteleppé építettek át - szerették volna áthelyeztetni, azonban a terület tulajdonosa nem engedélyezte. ( A fogadásunkat is ő rendezte.)
A nagy háborús emlékévek kutatásai az országok hadisír kutatóit és gondozóit összehozta. Meg kell említenem őket: az Osztrák Fekete Kereszt burgenlandi szervezete, a Visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa, a Grádics Egyesület, a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület és a Szombathelyi Katonatörténeti kiállítás. Galíciától Doberdóig kutattak. Az országokat és a katonai emlékeket őrzőket összeköti az elesett hősök emlékeinek ápolása, a katonai hagyományok és értékek továbbvitele.
A magyar megemlékezést Fülöp András a Grádics Egyesület Elnöke mondta. Az osztrák megemlékező a beszéd elején kiemelte, hogy a két oldalon felsorakozott magyar és osztrák megemlékezők közel azonos létszámban vannak jelen.
A rendezvényen magyar részről megjelentek (név nélkül, csak szervezetet említve): 83-as hagyományőrzők, 11-es Huszár Ezred Hagyományőrzők, Szombathelyi Katonatörténeti Kiállítás, Visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusa, Grádics Egyesület, Szombathely Megyei Jogú Város, Szombathelyi Őrvidékház, MATASZ Soproni képviselet, BEOSZ elnökség.
Osztrák részről a teljesség nélkül: Pinkafeld Polgármestere, Fekete Kereszt Burgenlandi Elnöke, Güssingi 19. vadászzászlóalj parancsnoksága, az Osztrák Bajtársi Szövetség Burgenlandi Elnöke és képviseletük, az osztrák Békefenntartók képviselői.
Mivel több ország katonai hagyományápolóiról van szó, ezért idézem Fülöp András záró gondolatait a krisztusi igazság jegyében: "Ne azt keressétek ami szétválaszt, hanem ami összeköt!"
A katona bármely ország földjében nyugszik tiszteletet érdemel, mert ő a hazájára esküdött fel és azért harcolt, a kiadott parancsot teljesítette. Az emléküket soha senkinek nem szabad elfelejteni!

László Attila

 

A mappában található képek előnézete Pinkafői megemlékezés a k.u.k. 83-as gyalogezredről