Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ötven éve történtekre emlékeztek

2019.01.31

Katonák, vasutasok és a bajtársi szervezetek képviselői csütörtökön az 1969. január 31-én történt vasúti balesetre emlékeztek a herendi vasútállomáson.
Az ötven évvel ezelőtti nap reggeli óráiban a katonák szerelvénye a negyedik vágányon várakozott. Nyolc óra előtt pár perccel egy gyorsvonat 70 kilométer/órás sebességgel ütközött bele az álló vonat végébe annak ellenére, hogy a mozdonyvezetője a rossz váltóállást észlelve gyorsfékezést alkalmazott.
Az álló szerelvényen azonnal meghalt 8 katona és a mozdonyvezető, 26 katona súlyos, életveszélyes, 16 katona könnyű sérülést szenvedett. A gyorsvonaton 5 súlyos, 17 könnyű sérült volt.
A baleset lezárását követően megállapították, hogy szolgálati teljesítés közben életét vesztette tíz katona, valamint egy vasutas. Nekik állít örök emléket a herendi vasútállomás falán elhelyezett emléktábla. A megemlékező beszédet Dr. Böröndi Gábor altábornagy, az MH Parancsnoksága parancsnok helyettese mondta.
Hangsúlyozta, hogy ötven évvel az események után is nagyon nehéz itt állni ezen a helyen, ahol azok a katonák vesztették az életüket, akik a hazájukat szolgálták. Egy igaz mondás szerint csak azok halnak meg, akiket elfelejtenek. Az ötven eltelt év azt igazolja, hogy ezek a katonák nincsenek elfelejtve. Nem felejtették el őket akkor, amikor Herenden emléktáblát avattak a tiszteletükre és a laktanyájukban Lentiben, ahol az emlékművük előtt a katonák mindig tiszteletadást teljesítettek. Az utókor kötelessége az, hogy ne felejtsék el ezeket a katonákat, hiszen ők is a bajtársaik.
A tábornok szerint aznap a váltó rosszul működött, ami végül több katona halálát okozta. A váltónak van egy jelképes üzenete is. Nem tudhatjuk, hogy életünkben hány váltó van, és hogy ezek milyen sínpárra vezetnek minket. Jelenleg a Magyar Honvédség is egy új pályára állt, de az új feladatok végrehajtására elődökből, mint gyökerekből kell, hogy erőt merítsenek. A megőrzött emlékezetből lehet a ma katonai szolgálatot teljesítőknek erős erkölcsi, morális tartása.
Az ünnepségen jelen volt Balogh Zsigmond, aki katonaként elszenvedője volt a súlyos szerencsétlenségnek. A baleset pillanatában az utolsó kocsiban tartózkodott és a nagy ütközés következtében kizuhant a vagonból és több súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. Február 13-án a veszprémi kórházban ébredt fel a kómából. A családjából a történtek ellenére a fia állomásfőnökként vasútnál dolgozik, unokája Patrik, pedig a katonai pályát választotta élethivatásának.
Az ünnepség zárásaként az önkormányzati és a katonai vezetők, valamint a bajtársi szervezetek képviselői és civilek koszorúzták meg az emléktáblát. A BEOSZ tagsága nevében Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a szövetség elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Demeter Ferenc nyá. alezredes, Veszprém

A megemlékezésről fényképes beszámolót közöl a honvedelem.hu.

 

A mappában található képek előnézete Ötven éve történtekre emlékeztek