Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Országos Kórustalálkozó és Katonadal Fesztivál

2017.09.16

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) 2017. szeptember 16-án a tagszervezeteinél működő kórusok és dalárdák számára Országos Kórustalálkozó és Katonadal Fesztivált szervezett. Az egész napos eseménynek – a 2007. évi találkozóhoz hasonlóan – Marcali városa adott otthont.
A program délelőtt a Kaposvári Helyőrségi Zenekar (vezényelt: Major András őrnagy) koncertjével kezdődött a Künzelsau téren, majd a Sportcsarnoknál is bemutatót tartott a fúvószenekar.
A kórustalálkozó előtt Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke, Pásztor István nyugállományú alezredes, a BEOSZ Dél-dunántúli régiójának vezetője, valamint Mészáros Károly őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) kaposvári toborzó- és érdekvédelmi központjának részlegvezetője koszorút helyeztek el a Marcaliban egykor működő alakulatoknak emléket állító kopjafánál.
Ebéd után a budapesti Obsitos Fúvószenekar nyitó számaival megkezdődött a találkozó a Városi Sportcsarnokban.
A koszorúzáson résztvevők mellett az eseményt jelenlétével megtisztelte: dr. Sütő László Marcali város polgármestere, dr. Böröndi Gábor ddtbk., az MH Őszhaderőnemi Parancsnokság részéről, Kocsi László alezredes, a HVK Személyügyi Csoportfőnökség kiemelt főtisztje, Nevelős László alezredes az MH Hadkiegészítési, Felkészítési, Kiképzési Parancsnokság képviseletében, Kelemen József nyá. altbgy, a BEOSZ tiszteletbeli elnöke, Esküdt Lajos nyá. ezredes, a BEOSZ elnökhelyettese és a Szövetség több vezetője.
A Himnusz közös eléneklése után Hazuga Károly nyá. altbgy. köszöntőjében kifejtette, hogy a BEOSZ mindig is kiemelt figyelmet fordított a honvédség értékeinek megőrzésére, a katonai hagyományok ápolására – és ebbe a körbe tartozik a katonadal-kultúra folyamatos ápolása is. Mint mondta, a szövetség tizenegy tagszervezete működtet dalkört szerte az országban. A fesztivált a rendezvény védnöke, dr. Sütő László, Marcali polgármestere nyitotta meg, aki kifejezte örömét, hogy a nagy múltú katonaváros adhat ismét otthont a találkozónak. Aláhúzta: a város kötelességének tartja a helyi bajtársi egyesület kiemelt támogatását, mert Marcali bizony katonaváros. A rendezvény megnyitóján Kocsi László alezredes felolvasta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, a fesztivál fővédnöke levelét. Köszöntőjében a Vezérkar főnöke úgy fogalmazott: a katonadal speciális módon fejezi ki a honvédek identitását és mindennapjait; emellett pedig a hagyományőrzés fontos része. Kiemelte: külön öröm számára, hogy noha Marcaliban már évtizedek óta nincs aktív katonai alakulat, a helyiek őrzik katonai hagyományaikat és támogatják a honvédelem ügyét. (A levél ide kattintva olvasható.)

A kórustalálkozón a vendég Zalaapáti Rozmaring Népdalkör és Harmonika Zenekar lépett fel először, majd

  • a nyíregyházi Honvéd Népdalkör – Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubja,
  • a váci Esze Tamás Dalárda – Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesület,
  • a váci Labdarózsa Dalkör – Esze Tamás Honvéd Nyugdíjas Egyesület,
  • a tatai Őszirózsa Dalkör – Tatai Honvéd Bajtársi Klub,
  • a zalaegerszegi Honvédklub Énekkar – Zalaegerszegi Honvédklub,
  • a szombathelyi Napsugár Kórus – Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület,
  • a szentendrei Ezüstfény Együttes – Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub,
  • a budapesti Balassi Kórus – Balassi Bálint Bajtársi Egyesület következett, és a sort a házigazda,
  • a Marcali Bajtársi Dalárda – Marcali Bajtársi Egyesület műsora zárta.

Az ismertebb dalok sorait olykor a közönség is énekelte, de igazi fesztivál hangulatot a finálé, a katonadalokból összeállított záró dalcsokor minden résztvevő kórus által történő közös éneklése teremtett.
Zárszavában Hazuga Károly nyá. altbgy. a BEOSZ elnöke a köszönetnyilvánítás mellett arról beszélt, hogy az ilyen találkozók, a katonadalok népszerűsítése szép formája a hagyományápolásnak, ezek a rendezvények nagyon fontosak a közösségek számára, és folytatásuk közös feladat.

A Kórustalálkozóról hírt adott: 

az MTI Országos Sajtószolgálat,

a honvedelem.hu, továbbá a helyi médiában

a tavitv.hu,

a marcaliportal.hu,

a marcaliportal.hu képekben .

 

 

A mappában található képek előnézete Országos Kórustalálkozó és Katonadal Fesztivál