Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nőnapi köszöntő

2019.03.08

cikkhez.png Kérem, engedjék meg, hogy itt, a Szövetség honlapján köszöntsem Önöket a Szövetségünk férfi tagjai nevében. Tudom, hogy egyesületeink, klubjaink, tagszervezeteink férfi tagjai a helyi szinteken ezt személyesen megteszik és virággal, műsorral kedveskednek, teszik emlékezetessé ezt a szép napot.
A nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án ünneplünk. A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.
A nemzetközi nőnap gondolata először, 1907-ben vetődött fel és 1910-ben Koppenhágában megtartott második nemzetközi nőkonferencián, Clara Zetkin javaslatára március 8-át, nemzetközi nőnappá nyilvánították.
Míg korábban a munkahelyeken is szokás volt a nőket látványosan köszönteni, mára inkább csak a szűk kollégáktól és odahaza, a közeli hozzátartozóktól várhatnak egy kis figyelmet, kedvességet. Legtöbbször csokoládéval és virággal kedveskednek a férfiak a hölgyeknek. A nők részére meghatározó ez a nap és az ajándékként, tisztelet kifejezéseként kapott virág, ezért semmiképpen se feledkezzünk meg róluk! Egy szál virág is örömöt okoz, a lényeg a szívből jövő odafigyelés.
Virággal minden kifejezhető: hála, köszönet, megbecsülés, törődés, elismerés, tisztelet, odafigyelés, figyelmesség, mosoly, kedvesség, szeretet, szerelem.
Nem elég a nőkről csupán, mint szebbik nemről beszélni, mivel annyi más értéket is hordoznak magukban, hiszen születésünktől fogva, egészen életünk végéig, annyi mindent köszönhetünk nekik. Édesanyánknak, majd az óvó néniknek, tanító néniknek, szerelmes párjainknak, a tőlük kapott erőt és odafigyelést, támogatást és szeretet, főleg egy-egy válságos pillanatban.
Szövetségünk számára nagyon fontosak a hölgyek. Több olyan szervezetünk is van, akiknek vezetői nők, de szinte minden vezetőségben, bizottságban és az elnökségben is képviseltetik magukat és most köszönthetjük őket.
Fogadják jó szívvel e néhány jó szót, és higgyék el, hálásak vagyunk a női nemnek, még ha olykor úgy tűnik is, megfeledkezünk erről. Igenis, szükségünk van a nőkre, és reméljük, tudunk adni és ez érezhető is, több megbecsülést és szeretetet, amire viszont Önöknek van szükségük.
A nőket nem csak március 8-án kell értékelni és szeretni, hanem januártól decemberig folyamatosan!
Köszönet nekik azért, hogy munkájukat kimagasló tehetséggel, szorgalommal és elhivatottsággal látják el, holott tudjuk, hogy este kezdődik otthon az újabb műszak, amikor a család motorjaként kell helyt állniuk. Éppen ezért megérdemli minden egyes nő, hogy egy hivatalos nőnapon megünnepeljük őket, de az év minden napján bizonyítanunk kell számukra, hogy a szívünkben élnek, és szeretjük őket.
Kívánom Önöknek, kedves hölgyeim, hogy ne csak ezen a napon lássák meg férfitársaim az őket körülvevő nők csodálatos lényét, mutassák ki köszönetüket mindazért, amit a nőktől kaptak és kapnak, tegyék emlékezetessé egy ajándékkal, egy hálás szóval, egy hosszú öleléssel.

Esküdt Lajos nyá. ezredes
elnökhelyettes