Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nemzetközi Gyertyagyújtási Akció - 2017

2017.11.11

A Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága és 16 tagszervezete a Krajczáros Alapítvány koordinálásával 2017. november 11-én immár 8. alkalommal ismét nemzetközi gyertyagyújtási akciót szervezett.
A fővárosban a Városmajorban található Tábori Vadászok Emlékművénél volt a megemlékezés, melynek sok ismert személy - így Medveczky Ádám karnagy, Dr. Gulyás András, Ráday Mihály, Dr. Czeglédi József és Tolcsvay László - mellett védnöke volt Hazuga Károly a BEOSZ elnöke is.
A rendezvényen a BEOSZ elnöke és több vezetője mellett a Szövetség néhány fővárosi tagszervezetének és más bajtársi egyesületeknek képviselői és több magánszemély is megjelent.
Németh István nyá. ezredes, a Krajcáros Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a Himnusz közös eléneklése után méltatta az akció eddigi eredményeit. Haumann Péter színművész egy megható családi történet keretében szólt az emlékezet fontosságáról. A beszédek után a jelenlévők elhelyezték az emlékezés mécseseit, gyertyáit, virágait a szoborkompozíció talpazatán. Ezt követően Jákob János dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökségének a püspöke emlékezett meg az első és a második világháborúban, valamint az 56-os eseményekben elhunytakról, majd Lambert Zoltán városmajori plébánossal közösen mondtak imát az elhunytakért. A Szózat közös eléneklésével és az Il Silenzioval zárult a megemlékezés. A trombitán Zsédely Tamás játszott.
Németh István elmondta, hogy 2018-ban megismétlik az immár 20 országot megmozgató akciót, melynek végső célja, hogy az ENSZ november 11-ét nyilvánítsa a háborúkban elesett hősök emléknapjává.

szerk.

 

A mappában található képek előnézete Nemzetközi gyertyagyújtási akció - 2017