Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Múlt, Jelen, Jövő…

2016.10.19

A generációkat összekötő „Múlt, Jelen, Jövő” többször is elhangzott az elmúlt napokban Balatonakarattyán a XXV. Katonanemzedéki Találkozón, melynek fővédnöke dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter volt. A színes programokat tartalmazó kettő, illetve a nemzetközi napot is ide számítva három napos rendezvénysorozat méltó ünnepe volt a jubileumi évfordulónak.
Az október 17-én megtartott nemzetközi napon a szövetség külföldi partnerszervezeteinek - Ausztriából, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából érkezett - képviselőivel zajlottak kétoldalú és plenáris tárgyalások, melyek az együttműködés folytatásának erősítését célozták.
A találkozó 18-án a Honvéd Zrínyi Sportegyesület és a BEOSZ közötti együttműködési megállapodás aláírásával kezdődött, amit a HZSE Aikidó és Kyokushin Karate szakosztályainak bemutatója követett. (A Honvéd Zrínyi Sportegyesület logója és honlapja a "Hazai Civil Kapcsolatok" menüben elérhetők.)
A sportbemutató után a különleges díszelgő egység fegyveres bemutatója, majd a világbajnok ejtőernyős csapat - az alacsony felhőalap miatt nehéz körülmények között megtartott - célugrásai következtek.
A találkozó hivatalos elnöki megnyitója után a Katonanemzedékek Emlékparkjában ünnepélyes koszorúzásra került sor. A résztvevők között a BEOSZ tisztségviselői és tagszervezeteinek képviselői mellett a HM és MH vezetői, számos hivatásos és szerződéses katona és nem utolsó sorban a legfiatalabbak, a jövő generációja, a Ludovika és az Altiszti Akadémia növendékei voltak jelen. Az ünnepi megemlékezést Pásztor István ny. ezredes, régióvezető tartotta, majd felszólalt dr. Benkő Tibor vezérezredes a Honvéd Vezérkar főnöke, a rendezvény védnöke, aki a szövetség teljesítményének elismerése mellett tájékoztatást adott a Honvédség aktuális helyzetéről és a fejlődés lehetőségeiről. A Katonanemzedéki Találkozó résztvevői nyílt levélben fejezték ki szolidaritásukat a határon szolgálatot teljesítő katonákkal, melyben az elismerés szavai mellett eredményes feladatteljesítést kívántak.
A találkozó 2. napján a jelenlévők megemlékeztek a Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulójáról, majd katonaszakmai és a szociális és érdekvédelmi tevékenységet segítő kérdésekről szóló tájékoztatók hangzottak el.
Az eseményekről és ott elhangzottakról a honvédelem.hu részletesen beszámolt, illetve hírt adott az MTI Országos Sajtószolgálat is.

A nyílt levél itt olvasható .

A honvédelem.hu beszámolója a nemzetközi napról, a VKF hozzászólásáról, és az egész Katonanemzedéki Találkozóról a linkekre kattintva érhető el.

Magyar Erzsébet a BEOSZ Iroda munkatársa két videóval kedveskedett a találkozó résztvevőinek és honlapunk minden olvasójának. Az első az eddigi 24 találkozó történéseit foglalja össze, a második a mostani, jubileumi rendezvénybe enged betekintést.

  

 

A mappában található képek előnézete XXV. Katonanemzedéki Találkozó