Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Meghívás könyvbemutatóra - április 25.

2018.04.03

A Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely ismét könyvbemutatóra hívta meg a Szövetség tagjait. Ezúttal

J. Nagy László:
Magyarország és az arab világ 1947-1989

című könyve kerül bemutatásra.

A könyvet bemutatja:
J. Nagy László DSc., egyetemi tanár (Szegedi Tudományegyetem BTK, Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék)

A bemutató időpontja: 2018. április. 25 (csütörtök) 14.30 óra.
Helyszíne: Honvédelmi Minisztérium, 1055 Budapest, Balaton u. 7-11., A) épület III. emelet 342. sz. konferenciaterem.
A rendezvény házigazdája: Dr. habil. Besenyő János ezredes, HVK Tudományos Kutatóhely, osztályvezetője.
Érdeklődés esetén – a bemutató után - a könyv kedvezményes megvásárlására is lehetőség nyílik. A rendezvény szervezői mindenkit szeretettel várnak. A korábban már megszokottak szerint a részvételi szándékot és a beléptetéshez szükséges adatokat (név, szig.sz.) 2018. április 23-ig közvetlenül a HVK Tudományos Kutatóhelynél (városi tel.: (06-1) 474-14-17) kérik jelezni.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy
alelnök

A könyvről:

J. Nagy László: Magyarország és az arab világ 1947-1989

J. Nagy László, a Magyarország és az arab világ 1947-1989 című kötet szerzője a Szegedi Tudományegyetem Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszékének vezetője, az MTA doktora. Kutatási területe a Mediterráneum története és a nemzetközi kapcsolatrendszerben betöltött szerepe. Munkássága ugyan elsősorban a Maghreb-országokra fókuszál, mégis ki kell emelnünk a most bemutatásra kerülő, az arab térség 1945 utáni történetét átfogóan elemző művét.
Napjainkban a Közel-Kelet említésekor a legtöbb magyarnak – sajnálatos, de nem elítélhető módon – olyan dolgok jutnak először az eszébe, mint a „migrációs válság, káosz, szélsőséges iszlámizmus, vagy a terrorizmus”. Pedig volt időszak a magyar történelemben, amikor Budapest az arab térség egyes országaival nagyon jó viszonyt ápolt, valamint az állami média pozitív színben tüntette fel a “haladó szellemiségű” arab államok és mozgalmak harcát Izraellel, illetve az “imperialistákkal” szemben. J. Nagy László által írt Magyarország és az arab világ 1947-1989, könyv segítségével most széleskörű betekintést nyerhetünk ebbe az intenzív, de a konfliktusoktól és problémáktól korántsem mentes kapcsolatrendszerbe.
Sokáig senki nem vállalkozott arra, hogy egy átfogó kapcsolattörténeti monográfiát írjon Magyarországnak és az Arab Liga 22 tagállamának] viszonyáról. Legalábbis mostanáig, mivel 2017-ben J. Nagy Lászlónak, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusának és történésznek, sikerült betöltenie ezt a régóta tántorgó űrt. A szerző a „Magyarország és az arab világ 1947-1989” című könyvével, a hazai és a külföldi terepen, illetve levéltárakban végzett kutatásai alapján tudományos, mégis olvasmányos stílusban mutatja be az arab-magyar kapcsolatok korántsem unalmas és száraz történetét.
J. Nagy nem először vágott neki ennek a feladatnak: a szegedi történésznek erről a témáról több mint tíz évvel ezelőtt jelent meg a „Magyarország és az arab térség” című kapcsolattörténeti műve. Csakhogy akkor csupán 1975-ig vizsgálta a kérdést, miközben a mostani művében már 1989-ig elemezte az arab-magyar kapcsolatok történetét. Ugyanúgy a szerző az 1975 előtti évekre vonatkozóan sok új információval, illetve eseménnyel és forrásközléssel egészítette ki a korábbi monográfiáját. Sőt, a történész az utolsó alfejezetekben a rendszerváltás időszakára és az Antal-kormány közel-keleti politikájára is, ami valóban egészen egyedi színt kölcsönöz a könyvnek, hiszen ezzel még korábban senki nem foglalkozott.