Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megemlékezés Várpalotán

2022.07.25

Az 1994. júliusában történt aknavetőrobbanás áldozataira emlékeztünk július 25-én.
Előbb a Kossuth laktanyában helyeztük el az emlékezés koszorúit és hajtottunk fejet Kránitz Antal posztumusz őrnagy és társai emléke előtt.
A megemlékezésen elsőként az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka, Oszlánszki Béla ezredes tartotta meg emlékező beszédét. A központparancsnok elmondta:
"Az emlékhelyre tekintve, mindig jusson eszünkbe néhai kollegánk és az, hogy a katonai szolgálat sok veszéllyel járó hivatás!”
A Bakonykúti bázison a baleset közelében található emlékműnél folytatódott a rendezvény, ahol Soós Gyula alezredes a következő gondolatokkal rótta le kegyeletét:
"A békében, a felkészülés illetve a gyakorlat során, valamint a szolgálatteljesítés közben bekövetkezett halál egyenértékű a harctéren bekövetkezett halállal: ugyanolyan fájdalmas a család, a rokonok, a barátok és a katonatársak számára.”
Harmadik helyszínként a Tésre vezető út mellett található vitéz Csörgey Károly emlékoszlopot koszorúzták meg a megemlékezők. A helyszínen Szabó György alezredes, református tábori lelkész méltatta vitéz Csörgey Károlyt:
"Vitéz Csörgey Károly mindnyájunk számára példa. Hazájának tett esküjéhez híven nem riasztotta vissza semmilyen nagyhatalmi érdek, előírás vagy rendelet. Szolgálta nemzetét, ha kellett, a frontvonalon harcolva, ha kellett, a rejtett haderőt fejlesztve. Hős mindnyájunk szemében, akiből soha nem veszett ki a tenni akarás egy vesztes háború után sem.”

Pintér László ha.

 

A mappában található képek előnézete Megemlékezés Várpalotán