Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Május 21. az Emlékév részeként

2022.05.21

A 2021-es „Lehár 145 Emlékév” zárásakor meghirdetésre került a magyar császári és királyi 83-as gyalogezred 140 és a Turba 150 Emlékév 2022-re. Mint az előző évben a Lehár 145 Emléktúrát, úgy a 2022. május 21-én – a Honvédelem Napján - megrendezésre került kerékpáros emléktúra megszervezését is az MH KIKNYP 17. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője Babos Sándor őrnagy kezdeményezte az emlékév programja részeként. A kezdeményezők sokat tesznek a katonatemetők, egykori hadszínterek kutatásáért, hadisírok, emlékhelyek gondozásáért.
A BEOSZ 2022. április 22-én a 83-asok emlékére Nemzetközi lőversenyt tartott, megemlékezve az évfordulóról.

Csak pár gondolat, hogy kicsit is tudjuk, hogy a 83-as 140 és a Turba 150 mit is takarhat. Véleményem szerint egy alakulat megalakulásának évfordulója megelőzi egy Parancsnok születésének évfordulóját. Az alakulat fennállása során sok nemzetiségű katonájának hősiessége tette legendássá a parancsnokait. Hiába van nagyon jó képességű parancsnok, ha nincs mögötte önfeláldozó a parancsokat végsőkig betartó, küzdő katona. De attól lesz legendás egy parancsnok ha a kilátástalan helyzetekben is mindent megtesz a katonái megmentése érdekében.
Szombathelyen alakították meg a 83-as gyalogezredet - több fronton vesznek részt ütközetekben, ahol helytállásuk legendás lesz Batkow (105. évforduló Ukrajna), Piave (1918. 06. 15. Olaszország), ekkor már a 83-as II. és a IV. zászlóaljból és a 76-os ezred III. zászlóaljából megalakítják 106-os gyalogezredet.
A 83-as gyalogezrednek Szombathelyen 1933-ban emelnek emlékszobrot, majd a 106-sal közösen a Piave folyótól nem messze Fassalta Maggioreiben is, és ennek a mása Pinkafőn található. Kevés alakulat mondhatja el magáról, hogy három országban állítottak fel emlékükre szobrot.
Mit mond az olvasóknak a Turba 150 Emlékév? Turba József ezredes (1872. Trieszt – 1932. Bécs) a katonai pályát nem írom le. A 83-as ezred parancsnokának 1917 áprilisában nevezték ki és 1918 októberéig volt parancsnoka. Talán a legnagyobb elismertséget részére az hozta, hogy a frontról a 106-os ezred állományát hazahozta, megmentve őket a hadifogságtól. A Pinkafői laktanya 1967-től 2014-ig viselte a Turba nevet. A Németújvári 19. Vadászzászlóalj jogelődnek tekinti a 83-as gyalogezredet.

A rövid történeti ismertetés után térjünk vissza a kerékpáros emléktúrára.
A nyolc fős kerékpáros túrázást felváló május 21-én 06.00-kor esőben indult a Szombathelyi Toborzó Irodáról. A résztvevőket kettő hölgy erősítette. A hölgyek vezető tevékenységét végig tapasztaltam - egyetlen férfi nem panaszkodott a túra végéig.
A Pinkafői - volt Turba laktanya - parancsnoki épület előtt felállított 83-as és 106-os gyalogezred emlékszobránál történt az első megemlékezés és koszorúzás. Babos Sándor őrnagy mondta a megemlékező beszédet magyar és német nyelven. Résztvevők voltak: az év főszervezője a Szent György Lovagrend, a Vitézi Rend, a Fekete Kereszt, a BEOSZ elnökségi tagja, hagyományőrzők. A beszédből egy idézet „Összeköt közös múltunk, összeköt elesett hőseink emlékének ápolása.” A megemlékezés után elhelyeztük a koszorúnkat.
Alsóőrig kerekeztek, ahol a magyar közösség házát tekintettük meg. A kivezető út - Németújvár felé - eléggé emelkedőnek tűnt. Nehéz szakasz volt a túrát teljesítők részére, de még rövid pihenőket sem nagyon iktattak be. Nagy kitartás volt minden résztvevő részéről.
Németújvárra érkezés után a második világháborús emlékhelynél a megemlékező beszédet szintén Babos Sándor őrnagy mondta. Kiemelte, hogy a megemlékezések a történelmi katonai hagyományainkat és annak megerősítését hozták felszínre. A hazaút következett. Güssing – Szombathely. Még mindig nem kis távolság. A határátlépés után az első pihenőhely egy vendéglátóipari egység. Majd tovább hazáig.
A résztvevők közül ki kell emelnem: dr. Földi Sándor nyugállományú alezredest, aki még a 65. életévét töltve ÖMT alezredes. Az aktív állomány részére itt a példa, több mint 150 km kerékpárral 12 óra alatt - megemlékezéseket végrehajtva.
A konferenciákra is szükség van, de a fiatalságot, az utánpótlást pályára irányítani csak a gyakorlat megtapasztalásával, megszerzésével lehet. Lövészet, haditorna, gyalogos-kerékpáros túrákon való részvétel, élményszerzés!

László Attila

 

A mappában található képek előnézete Május 21. az Emlékév részeként