Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kriván túra - 2018

2018.09.01

Augusztus végén a Szlovák Katonai Szövetség (ZV SR) meghívására Szlovákiába látogattunk, hogy részt vegyünk a Nemzetközi Katonai Kriván hegymászótúrán és a hozzá kapcsolódó eseményeken. Az immár 23. alkalommal megrendezésre kerülő nagyszabású rendezvényen a "visegrádi négyek" aktív és nyugállományú katonái, így szlovák, lengyel, cseh és magyar meghívottak vettek részt. Magyarországot a HOSZ és a BEOSZ közös küldöttsége képviselte két-két fővel (HOSZ: Czövek János elnök, Bazsik István alelnök; BEOSZ: Hazuga Károly nyá. altábornagy elnök, Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy alelnök).
Az érkezőket a Szlovák szövetség elnöke Eugen Bitera ezredes fogadta, majd rövid tájékoztató következett a kétnapos rendezvény programjairól. A kora délutáni és az esti ünnepi vacsorát követő kötetlen beszélgetések alkalmat adtak időszerű témák megvitatásra, mint az egyes országok érdekvédelmi területeinek kérdései, az együttműködés területei és a V4-es országok érdekképviseleti vezetőinek találkozóját érintő aktualitások.
Másnap a reggeli órákban a küldöttségek tagjai katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták a Csorba-tónál lévő emlékművet, melyet az 1944. augusztus 29-én kezdődött Szlovák nemzeti felkelés tiszteletére állítottak. Az ünnepi pillanatok után vette kezdetét a hegymászótúra, melynek végső célja a 2494 méter magasságban lévő Kriván csúcs. A közel 20 kilométer távolság, az 1200 méteres szintkülönbség és az időjárási körülmények komoly kihívást jelentenek a csúcsra törők számára. Ezen a napon évente közel 1000 fő indul útnak és hosszabb rövidebb szakaszok megtételét teljesíti. A legjobbak számára természetesen a végső cél a csúcs meghódítása. Az utolsó szakaszt is leküzdők között - mint minden évben - idén is volt magyar hódító Bazsik István (HOSZ alelnök) személyében. Gratulálunk!
A délutáni órákban a Tatranske Zruby- ban lévő szállásra visszaérkezők a fáradságos napot, kávézás, teázás és némi sörözés kíséretében pihenték ki. A rendezvény zárására az esti program keretében került sor, melyet a szabadban gyújtott máglya fényei és a helyi népdalokat éneklő együttes tett igazán emlékezetessé. Elmondhatom, hogy egy eredményes, jó hangulatú, hétvégét töltöttünk vendéglátóinknál és a búcsúzásnál elhangzó mondatok mindkét fél jó érzését tükrözték.
Végezetül külön köszönjük Bácskai (Vojtek) Bélának a kétnapos gondoskodást és kedvességet. Hamarosan újra találkozunk!

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy

 

A mappában található képek előnézete 2018-ban is voltunk a Krivanon