Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Koszorúzás Herenden - 2021.

2021.02.05

Az áldozatok emlékét kegyelettel megőrizve, az 52 évvel ezelőtti, a magyar vasúttörténelem legsúlyosabb tragédiájára emlékeztünk február 5-én a herendi vasútállomáson a Szövetség által is állíttatott emléktáblánál, a járvány-helyzet miatt rendkívül szűk körben.
A rövid megemlékező gondolatok után a megemlékezés koszorúját helyezte el Herend város képviselő-testülete nevében Hegyi Gábor önkormányzati képviselő, a Szövetség nevében Esküdt Lajos nyá. ezredes koordinációs-, Vilner Péter nyá. ezredes alapfeladati elnökhelyettes és Ladiszlajdesz László nyá. őrnagy, hagyományőrzési, hagyományápolási ügyvivő.
Az 1969. január 31-én., reggel 7:57 perckor történt vasúti szerencsétlenség rövid tényszerű történetét a következőkben lehet összefoglalni:
Herend állomáson a IV. sz. vágányon álló katonai szerelvénybe, amely az MN 6783 Lenti Gépesített Lövészezred katonáit szállította, beleütközött a 217. sz. gyorsvonat. Bár a gyorsvonat vonat- és mozdonyvezetője kb. 60 méterre a váltótól észlelte annak helytelen állását, és a mozdonyvezető gyorsfékezést alkalmazott, az ütközés elkerülhetetlen volt, és kb. 70 km/óra sebességgel ütköztek a katonavonat végébe.
Az ütközés következtében a katonai szerelvényen 8 fő és a vonatvezető azonnal meghalt, 28 katona súlyos és életveszélyes sérüléseket szerzett, 16 fő könnyebben sérült.
A gyorsvonaton 5 fő súlyos sérüléseket szenvedett, 17 ember könnyebben sérült. A gyorsvonat mozdony- és vonatvezetője súlyos, a jegyvizsgálók könnyebb sérüléseket szenvedtek.
A balesetet hibás váltóállítás okozta, és a vétkeseket a Legfelsőbb Bíróság 1969. október 28-án kelt ítéletében elítélte.

Vilner Péter nyá. ezredes
alapfeladati elnökhelyettes

 

A mappában található képek előnézete Koszorúzás Herenden - 2021.