Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kerékpárral hőseink nyomában

2019.11.04

Október és november hónap az emlékezés és tiszteletadás időszaka, amikor sokan sokféleképpen róják le kegyeletüket. Az emlékezés és a tiszteletadás volt november 04-én az Új Köztemetőben megtartott „Kerékpárral hőseink nyomában” rendezvényünk elgondolásának a középpontjában. Emlékezni mindazokra, akik a hon védelmében, a szabadság kivívásában, annak megőrzésében vagy a világot megrengető háborúkban harcolva adták életüket és hazai vagy távoli földben nyugszanak.
Miért kerékpárral? Vetődik fel a kérdés. A választ pedig egy közös beszélgetés adja, amikor is felvetődött az ötlet, hogy a „Kőbányai Bringásokkal” (akiket a BEOSZ-ban Magyar Zsóka képvisel) közösen egy olyan eseményt szervezhetnénk, melynek célja az emlékezés, de hátsószándéka egy újabb közösségi összefogással létrejövő együtt gondolkodás. Az ötlethez hamar találtunk partnereket és a közös munka nyomán szinte napok alatt kész tervek álltak a rendelkezésünkre és bár a szervezés során akadtak nem várt akadályok, minden megkeresett résztvevő azonnal támogatásáról biztosított és ezzel az egyik célunk az összefogás és közös gondolkodás már meg is valósult.
A rendezvény napján az időjárás igazi őszi, esős arcát mutatta, ami tervek szerint az Önkormányzat elől induló bringás felvonulást tette bizonytalanná. Kiderült azonban, hogy kár volt aggódni, mert a tatai hagyományőrző egyesület világháborús, korabeli felszerelésű kerékpárosai már bőven az indulás előtt ott voltak. Hozzájuk csatlakoztak a mai kort képviselő Kőbányai bringások lelkes képviselői és D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere is. Rövid fotózás után 10 órakor rendőri felvezetéssel indultak az Új Köztemetőben lévő találkozó helyhez ahol már várakoztak a BEOSZ tagegyesületeinek és a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és kiképző Parancsnokságának a képviselői.
A bringásokkal kiegészült megemlékezőket a Szövetség nevében én köszöntöttem és néhány szóban a rendezvény ötletéről és céljáról beszéltem, majd Demeter Attila alezredes az MH HFKP osztályvezetője rövid megemlékezésében a hősök tiszteletéről, a hagyományápolás fontosságáról és annak mindennapi feladatairól beszélt, majd közösen felkerestük az emlékhelyeket.
Elsőként az 1848-49-es katonai parcella központi kopjafájánál a MH HFKP koszorúját Demeter Attila alezredes helyezte el, majd átsétáltunk az I világháborús emlékhelyhez, ahol a hagyományőrző kerékpárosok díszőrsége mellett a Kőbányai Bringások helyeztek el koszorút. Itt Magyar Erzsébet a „gumihuszároknak” is nevezett kerékpáros csapatnemről beszélve emlékezett meg a háború áldozatairól. A közös megemlékezés a Lengyel katonai parcellánál folytatódót ahol a Ludovikán tanuló lengyel hallgatók álltak díszőrséget. Papp Gyula a Bem József Bajtársi Egyesület tagjának megemlékezését hallgatva különösen megható volt, amikor háborúban elesett katonák mellett a polgári áldozatokról beszélt. Az emlékezés virágát a Bem József Bajtársi Egyesület és Wat Magiszterek Védegyletének tagjai helyezték el. Az utolsó állomás – az időben legközelebbi, de a temető legtávolabbi pontján lévő – 301-es parcella volt, ahol a D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere az emlékező szavak mellett megköszönte a jelenlévők részvételét és a közös emlékezést.

Sztanó Zsuzsanna nyá. őrnagy

 

A mappában található képek előnézete Kerékpárral hőseink nyomában