Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Katonanemzedéki Találkozó 2019. október 7-8.

2019.10.08

Idén a XXVIII. találkozóra jöttek össze a katonanemzedékek Pákozdon és Balatonakarattyán.
A kétnapos rendezvény első mozzanataként a résztvevők koszorúzást tartottak a pákozdi Katonai Emlékparkban, a Szövetség és a tagszervezetek által emelt kopjafáknál. A katonanemzedékek összetartozásának szimbólumaként állított kopjafánál először dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, majd a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében Sándor Zsolt dandártábornok, az MHP törzsfőnökének műveleti helyettese, míg a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetség koszorúját Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, elnök helyezte el. Ugyancsak elhelyezte a megemlékezés koszorúját Baráth István dandártábornok az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka és Görög István nyugállományú ezredes a Katonai Emlékhely Pákozd – Nemzeti Emlékhely ügyvezető igazgatója. Az esemény zárásaként a tagegyesületek koszorúi kerültek az általuk felállított kopjafákhoz. A honvédelem.hu tudósítása itt olvasható.
Az ünnepi eseményt követően a résztvevők a pákozdi Művelődési Központba vonultak, ahol Hazuga Károly nyá. altábornagy, a BEOSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a megjelent honvédelmi minisztert és a község polgármesterét. A köszöntő után a résztvevők meghallgatták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról szóló előadását. A miniszter bevezetőjében úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség fejlesztése minden állampolgárnak fontos, hiszen a haza védelme mindannyiunk kötelessége.
Az előadást követően a találkozó programjai az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban folytatódtak. Itt Hazuga Károly nyá. altábornagy, a BEOSZ elnökének megnyitója után Szabó István honvédelmi államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Köszöntőjében beszélt arról, hogy a BEOSZ megalakítása óta törekszik rá, hogy hidat építsen múlt és jelen közé. A honvédelem.hu tudósítása itt olvasható.
A megnyitót követően a délutáni program már a pár éve megszokott „szabadidős” napként folytatódott, melynek során a Szövetség régióinak és tagszövetségeinek – az MH Altiszti Akadémia hallgatóival kiegészült - csapatai, a „30 év-30 fakanál” főzőverseny keretében mérték össze tudásukat. Azt, hogy a szervezők komolyan gondolták a versenyt misem bizonyította jobban mit a délután mottója „Azt eszünk, amit főzünk”, vagyis a vacsora függött a csapatok tudományától. A főzés ideje alatt ki-ki a maga módján járult hozzá a munkához, szeletelés, pucolás, drukkolás, koccintás, ezek mind-mind fontos részei voltak a délutánnak. Sokan viszont már előre sportolással csináltak helyet az esti finomságoknak, mert a főzőverseny közben, 20 csapat részvételével, a Balaton parti réten különböző sportvetélkedők, ügyességi és egészség-megőrző programok kerültek megtartásra. A sportversenyek és a főzőverseny eredmény hirdetésére már a vacsora elfogyasztása után került sor. A főzőverseny eredményét szakértőkből álló zsűri állapította meg. A győztes csapat a „Berdó Bandája” (5-ös régió), a második helyezett a „Szépkorúak” csapata (3-as régió), míg a harmadik helyezett a „KMR” csapat (1-es régió) lett, de természetesen minden csapat elismerő oklevélben részesült. A legjobb eredményeket elért sportcsapatok is átvehették a győzteseknek járó érmeket.
Az esti program a Military Girls nagy sikerű műsorával folytatódott, majd Szabó Sándor tárogató művész szolgáltatott hangulatos aláfestést a közös beszélgetéshez.
Másnap délelőtt, előadásokkal folytatódott a találkozó. Vilner Péter nyá. ezredes program ismertetője után, az első előadásban a résztvevők, Borsits László nyá. vezérezredes, a rendszerváltás vezérkari főnökének szemével tekinthettek vissza a Magyar Néphadsereg és az újjá alakult Magyar Honvédség akkori szerepére. Mint azt a volt vezérkari főnök elmondta, abban a bonyolult időszakban - emlékezzünk csak a rendszerváltás napjaira, a romániai forradalomra, a taxis blokádra, délszláv válságra - a Honvédség becsülettel végezte feladatát, megtartotta intaktságát, részese volt a békés átmenetnek.
A folytatásban Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke, a MHP megalakulásáról, az eltelt 8-10 hónap tapasztalatairól és a 2021-ig tartó következő ütem feladatairól szólt. Előadásban kiemelten szólt az összetartozásról, a modernizálás eddigi eredményeiről, a struktúra kialakításáról, a feladat nehézségeiről, melynek megoldásában számítanak a társadalom, benne a Szövetség támogatására.
Végezetül, a részvevők körében is nagy érdeklődéssel várt előadásában dr. Farkas András, a „nyugdíjguru” néven ismerté vált előadó a nyugdíjasok helyzetét, a jövő várható kilátásait ecsetelte, számos érdekes megjegyzéssel, ábrával és demográfiai grafikonokkal alátámasztva.
A rendezvény elismerések átadásával folytatódott. A hagyományoknak megfelelően itt kerültek átadásra a Katonák Példaképe díjak. Ebben az évben Molnár Eszter őrnagy (MH KIKNYP), Kálinger Róland őrnagy tábori lelkész (Katolikus Tábori Püspökség – Katolikus Ordinariátus) Kollár Gábor százados (MH 86. SZHB) Tiliczki Tamás százados (MH 5. BILD) Bálint Ákos főtörzszászlós (MH 64. BSZJLE) részesült az elismerésben. BEOSZ Emlékérmet kapott Kertész Zoltán nyá. ezredes (112-es sorszám) Magyar Veterán Repülők Szövetsége (113-as sorszám) Kovács József nyá. alezredes (114-es sorszám) Ezeken túlmenően további 19 személy és 2 szervezet kapott BEOSZ szintű elismerést. A díjazottak és elismerésben részesültek névjegyzéke itt olvasható. Molnár Eszter őrnagy (MH KIKNYP), a díj átvétele után köszönetét fejezte ki a megtisztelő elismerésért egyben elmondta, hogy ezzel megerősítést kapott arra, hogy munkájával jó cél érdekében, jó úton jár, de mivel ezt egyedül nem tudná megtenni – bemutatva jelenlévő munkatársait – nekik is megköszönte a közös munkát és a díjat közös sikernek tekinti.
A rendezvényt Hazuga Károly nyá altábornagy, a BEOSZ elnöke zárta, aki elmondta, hogy az elnökség már készül a jövő év február 27-én megtartandó jeles eseményre a Szövetség megalakulása 30. évfordulójára. A zárszót követően a Szövetség elnöke Szabó József ezredes az MHP Személyzeti Csoportfőnökség Humánszolgálati Főnökség főnökével és Piros Ottó ezredes az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnokával közösen a résztvevők nevében koszorút helyezett el a BEOSZ emléktáblájánál.
A találkozó záró eseményeként, a közös fényképezést követően, a „30 év-30 fa” ökológiai akció keretében közösen elültették a BEOSZ fáját.

Erdős László - Sztanó Zsuzsanna

 

A mappában található képek előnézete Katonanemzedéki Találkozó 2019. október 7-8.